in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Greškom Google Photosa, privatni video zapisi završili kod krivih korisnika

Ovim problemom bilo zahvaćeno manje od 0,01% korisnika

Google je poslao obavijest određenom broju korisnika o tome da su pomiješali arhive njihovih fotografija na cloud servisu Google Photos. Zahvaćeni ovim propustom primarno su korisnici koji putem ovog servisa arhiviraju medijske sadržaje, a između 21. i 25. novembra prošle godine pokušali su preuzeti cijelu svoju arhivu fotografija i videa (uslugom Google Takeout). Neki podaci iz arhiva, namijenjeni za preuzimanje, greškom su završili kod drugih korisnika.

Određeni su korisnici tako na korištenje dobili video zapise koje su na Googleovu uslugu pohrane u oblaku pospremili drugi ljudi, što je prilično ozbiljan propust koji narušava privatnost korisnika. Iz Googlea napominju da je problem trajao tek nekoliko dana i da je ubrzo ispravljen. Ipak, potencijalno oštećenim korisnicima uputili su i riječi izvinjenja.

 

Napomenuli su i da je ovim problemom bilo zahvaćeno manje od 0,01% korisnika koji su izvozili arhive na Google Takeoutu, te kako su im se primatelji pomiješali samo u slučaju manjeg broja video zapisa.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba