in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Predstavljamo Volkswagen T-Cross: Nastavak terenske ofanzive

Brojni sistemi za pomoć pri vožnji dio standardne opreme

Volkswagen nastavlja svoju terensku ofanzivu, koja je krenula 2016. godine dolaskom novog Tiguana. Uslijedio je Tiguan Allspace sa sedam sjedišta i manji T-Roc. Stiglo je još modela, neki do njih samo za određena tržišta, ali ofanziva ne jenjava.

Njemački proizvođač predstavio je T-Cross, koji stoji na platformi MQB, odnosno na platformi modela Polo i sestrinskog Seat Arona. T-Cross je dug 4.110 mm, a visok 1.558 mm, a to znači da je i duži i viši od Pola.

 Atraktivna maska

Prednjim dijelom dominira velika i atraktivna maska hladnjaka, koja podsjeća na onu na modelu T-Roc. Njegov SUV izgled ističu i plastične obloge na blatobranima, pragovima i branicima. Zadnjim dijelom dominiraju atraktivna LED svjetla.

Kabina je preuzeta od modela Polo, ali je prostranija i praktičnija. Armaturna tabla podsjeća na onu iz Pola, ali je modificirana u skladu s najnovijim trendovima u segmentu crossovera.

Najnoviji SUV model kompanije Volkswagen je i inovativno digitaliziran. Sistem za otključavanje i paljenje automobila bez ključa je dostupan uz doplatu, kao i digitalni kokpit, koji uključuje sistem za informacije i zabavu kojim se upravlja putem ekrana od 8 inča osjetljivog na dodir, a tu je i posljednja generacija aktivnog info-displeja (Active Infro Display).

Zaštita putnika

Pozitivno je što su brojni sistemi za pomoć pri vožnji dio standardne opreme. Urađeno je dosta toga na zaštiti putnika, sigurnosti i udobnosti u vožnji. Tu je Front Assist sistem za nadzor prostora ispred vozila, sa sistemom za uočavanje pješaka (Pedestrian Monitoring) i sistem za nužno kočenje u uvjetima gradskog saobraćaja (City Emergency Braking System,), sistem za upozorenje na napuštanje trake (Lane Assist), sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist), kao i praćenje mrtvog ugla (Blind Spot Monitor) pri prestrojavanju s integriranim sistemom za upozoravanje na saobraćaj iza vozila (Rear Traffic Alert).

Opciono su dostupni i sistem za držanje vozača budnim (Driver Alert System), prilagodljivi tempomat i pomoć pri parkiranju.

Ponuda motora

Novi T-Cross nudi izbor od dvije vrste motora – dva benzinska 1,0 TSI i dva dizel 1,6 TDI koji isporučuju 70 kW/95 KS ili 85 kW/115 KS.