in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Imamo ga, fantastično: Korona virus uzgojen u laboratoriji, hoće li naći lijek

U jeku borbe protiv globalne epidemije korona virusa stigao je tračak nade!

U jeku borbe protiv globalne epidemije korona virusa stigao je tračak nade! Naučnici u Australiji uspjeli su uzgojiti virus u laboratoriju, što znači da bismo uskoro mogli dobiti i lijek protiv ove bolesti koja bi mogla zaraziti desetke hiljada ljudi, piše ABC News.

Ovo je prvi put da je ubojiti virus uspješno uzgojen izvan Kine, odakle je i potekao. Dosad smo, naime, imali tek natruhe rješenja, nakon što su kineski naučnici uspjeli samo detektirati genetski kod virusa.

Uzgojili su ga od zaraženog pacijenta

Ovaj veliki pothvat australskih naučnika s instituta Doherty u Melbourneu mnogo je važniji jer bi na temelju njihova istraživanja moglo biti jasno hoće li neko buduće cjepivo efikasno djelovati protiv virusa, koji, prema riječima naučnika, sve više nalikuje na SARS.

 

Svoje otkriće australski naučnici planiraju odmah podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja će podatke proslijediti laboratorijima diljem svijeta koji su uključeni u razvoj cjepiva. Koronavirus su umjetno razvili u laboratoriju od pacijenta koji je zaražen prošloga petka.

– Imamo ga, fantastično! Ovo je korak naprijed, to je djelić puzle koji smo sastavili- izjavio je zamjenik direktora instituta Mike Catton, napomenuvši da ovo otkriće zasad neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa, ali će naučnici napokon moći testirati bilo koje cjepivo protiv laboratorijske verzije.

– Radili smo 12 sati na dan, ponekad i do dva ujutro. No, bili smo spremni na to, zato je i osnovan ovaj institut, to je njegova zadaća. Od petka, kada smo izolirali virus iz zaraženoga pacijenta, pa do utorka, uspjeli smo detektirati korona virus, sekvencionirati ga i izolirati- rekao je dr. Julian Druce s instituta u Melbourneu.

Virus će se lakše detektirati prije pojave simptoma

Raina Maclntyre, koja vodi istraživački program o biosigurnosti na Institutu Kirby, objasnila je da će stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih cjepiva jer će lijekovi moći biti testirani na životinjama.

– Više ljudi može kultivirati virus, mogu koristiti saznanja da razviju lijekove, cjepiva i bolje karakteriziraju prirodu virusa i načine prenošenja- rekla je Maclntyre za Reuters.

Također, otkriće australskih naučnika omogućava test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, objavio je Institut Doherty.

Institut Peter Dohety je zajednička ustanova univerziteta u Melbourneu i Kraljevske bolnice Melbourne (Royal Melbourne Hospital), dok Institut Kirby djeluje unutar univerziteta Novi Južni Wales.

 

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba