in

WOWWOW

Albert Einstein na najmanjem zlatniku na svijetu

Kovanjem minijaturnog novčića Swissmint je htio pomaknuti granice tehnologije i izraditi nešto potpuno jedinstveno

Švicarska službena kovnica novca Swissmint izdala je prošle sedmice sasvim jedinstvenu kovanicu namijenjenu prije svega kolekcionarima. Denominacija joj je ¼ švicarskog franka, a svojim dimenzijama zaradila je titulu najmanje kovanice na svijetu – promjerom mjeri tek 2,96 milimetara, a masa joj je 0,063 grama.

Kovanjem minijaturnog novčića Swissmint je, ističu, htio pomaknuti granice tehnologije i izraditi nešto potpuno jedinstveno.

No, nisu samo dimenzije ove kovanice zanimljive. Na njenom licu nalazi se reljef Alberta Einsteina, i to preuzet s poznate fotografije na kojoj vjerojatno najpoznatiji naučnik u historiji plazi jezik.

Na ovaj način Švicarci odaju počast slavnom fizičaru koji je živio i radio u njihovoj zemlji, a kažu i kako je smještanje Einsteinovog lika na najmanju kovanicu na svijetu počast njegovoj odlučnosti i strpljenju.

Kovanica je izrađena od 99,9 postotnog zlata, izrađena je u samo 999 primjeraka, a svi su, koliko se može vidjeti na službenoj trgovini, rasprodani. Cijena im je bila 200 franaka, odnosno oko 365 KM.

Zlatnik dolazi u posebnoj dekorativnoj kutiji, smješten na providnu podlogu s povećalom s obje strane, kako bi njegovi vlasnici mogli u potpunosti uživati u svim detaljima na minijaturnom novčiću.