in

Svijet se nalazi 100 sekundi do potpune katastrofe

Sve smo bliže trenutku “armagedona”

Sat sudnjeg dana, odnosno Doomsday clock, simbol je kojim grupa naučnika iz organizacije Bulletin of the Atomic Scientists simbolički upozorava svijet na to koliko je čovječanstvo daleko od globalne katastrofe. Ovaj sat pomiče se jednom godišnje, u januaru, i njegovo pomicanje bliže ili dalje od figurativne ponoći pokazuje koliko smo zapravo uništili svoj planet i koliko još vremena imamo da ga spasimo.

Početkom desetljeća nalazio se na 6 minuta do ponoći, a od tada se redovno pomiče sve bliže trenutku “armagedona”. 2012. bio je na 5 minuta do ponoći, 2017. godine na dvije i po minute, da bi protekle dvije godine ostao na dvije minute do ponoći. Ove godine naučnici su ga dodatno pomaknuli za 20 sekundi i svijet se sada nalazi na metaforičkih 100 sekundi do potpune katastrofe.

Ozbiljno upozorenje

Kao razloge za ovakav potez i ozbiljno upozorenje čovječanstvu, navode dvije egzistencijalne opasnosti – od nuklearnog rata i klimatskih promjena. One, kombinirane s velikim prijetnjama, mogućnošću cyber ratovanja i nemogućnošću društva da na te izazove odgovori, stavljaju svijet u vrlo nesigurnu situaciju.

Pomicanjem sata na 100 sekundi do ponoći naučnici šalju eksplicitno i vrlo ozbiljno upozorenje vođama i stanovništvu svijeta o tome da se nalazimo u situaciji koja je opasnija i od one tokom Hladnog rata. Nuklearni rat, kažu, bilo da je pokrenut namjerno, greškom ili nesporazumom, može uništiti našu civilizaciju. Isto tako klimatske promjene se dešavaju.

Od sada na dalje – svaka sekunda je važna, poručuju naučnici i apeliraju na ljude da nastave upozoravati na opasnosti kao da im život o tome ovisi. Jer, naime, zaista i jeste tako.