in

WOWWOW

Ovi filmovi nisu nominirani za Oscara, ali možda su bolji od onih koji jesu

Svako ima svoje favorite, a mnogi kvalitetni filmovi i miljenici kritike nisu završili na konačnoj listi

Nominacije za 92. dodjelu Oscara dobro su poznate, a za razliku od prijašnjih godina, teško je pronaći veće zamjerke jer radi se o uistinu impresivnoj selekciji.

The Irishman Martina Scorsesea, Tarantinov Once Upon a Time in Hollywood, Mendesova 1917, Joker Todda Phillipsa, Mangoldov Ford v Ferrari, Jojo Rabbit Taike Waititija, Baumbachom Marriage Story, Little Women Grete Gerwig  i Parasite Bonga Joon-hoa, nominirani su u kategoriji najboljeg filma.

Naravno, svako će imati svoje favorite, a mnogi kvalitetni filmovi i miljenici kritike nisu završili na konačnoj listi.

To ne znači nužno da je Akademija pogriješila ni da filmovi s ove liste ne zaslužuju mjesto među nominiranima. Ovo je u prvom redu podsjetnik na kvalitetne prošlogodišnje filmove koji zaslužuju pažnju, a neće imati medijsku prisutnost koju uoči sezone Oscara dobivaju nominirani

Uncut Gems

Film braće Safdie jedan je od najbolje ocijenjenih ovogodišnjih filmova. Dodatnu pažnju svojevremeno su privukle i priče o potencijalnoj nominaciji Adama Sandlera koji je sve samo ne očekivan izbor. Međutim, mnogi znaju da Sandler itekako može glumački “potegnuti” kada mu se za to pruži prilika, a tako je bilo i u ovom slučaju. Mnogi tvrde da je film, ako ništa drugo, trebao izboriti barem nominaciju za najbolju mušku ulogu.

The Farewell

Akademija ove godine ponovno se našla na udaru zbog nedostatka različitosti što se nominacija tiče. Prema mišljenju online kritičara, iz nominacija gotovo da su u potpunosti izostale one za pripadnike drugih rasa ili redateljice koje su ove godine nanizale mnoštvo odličnih projekata. Jedan od njih svakako je i The Farewell Lulu Wang koji je oduševio kritičare, a glavna glumica, reperica Awkwafina, za svoju je ulogu pokupila i Zlatni globus pa su mnogi ostali iznenađeni izostankom nominacije za Oscara.

Honey Boy

Rediteljica Alma Har’el svojim je debijem osvojila nominaciju Udruženja američkih redatelja (DGA) za najbolji debitantski film pa nije posebno iznenađenje što su je zaobišle simpatije Akademije koja često zanemaruje ne samo redateljice već i svježe reditelje. Ovo je ujedno i svojevrsni povratak Shije LaBeoufa kojem je ovo izuzetno bitan projekt sa obzirom na to da se radi o njegovom scenarističkom djelu u kojem se suočio sa svojim traumatičnim djetinjstvom, ne samo kao dječjeg glumca već i kao sina alkoholičara. Nažalost, izostala je i nominacija za najbolji originalni scenarij.

Hustlers

 

Jednim od najvećih propusta smatra se izostanak Jennifer Lopez u kategoriji najbolje sporedne glumice. Iako je osvojila niz nominacija za svoju ulogu Lorene Scafarije, Akademija je odlučila zaobići je iako su svi bili sigurni da je riječ o jednom od ovogodišnjih zicera. Bila bi to ujedno i prva njezina nominacija za ovu nagradu.

The Report

Kada se pojavio na Sundanceu, film Scotta Z. Burnsa izazvao je burne reakcije i mnogi su mu predviđali velik uspjeh na ovogodišnjoj dodjeli. No, otada je prošlo puno vremena, film je u kinima igrao samo dvije sedmice, a nakon toga svoj put nastavio je na streaming servisima. Annette Bening izvukla je nominaciju za Zlatni globus, ali, izostanak konkretne kampanje, film je koštao bilo kakve nominacije za Oscara.

Dolemite Is My Name

Netflix je ove godine imao zavidan broj nominacija, a povratnički film Eddieja Murphyja, biografska “dramedija” o životu komičara Rudyja Raya Moorea, djelovao je kao jedan od ozbiljnijih kandidata. Doduše, niko nije vjerovao da će Murphy upecati nominaciju, ali bila bi to kruna njegovog povratka. Podsjećamo, Murphy je nominiran za sporednu ulogu u mjuziklu Dreamgirls, ali izgubio je od Alana Arkina u Little Miss Sunshine.

One Child Nation

Dokumentarni film mlade rediteljice Nanfu Wang potresna je priča o kineskoj politici vezanoj za broj djece koja je bila na snazi od 1975. do 2015. Publika na Sundanceu bila je oduševljena, a mnogi su bili sigurni da joj je nominacija za Oscara osigurana. Nažalost, kampanja Amazona nije urodila plodom.

Booksmart

Iako je pokupila vrhunske kritike i nominacije za Zlatni globus i nagradu Udruženja američkih scenarista, Akademija je potpuno ignorirala komediju Olivije Wilde, što je posebno problematično s obzirom na to da je uloga Billie Lourd jedna od najboljih ove godine. No, s nominacijama ili bez njih, ovo će nesumnjivo biti jedan od filmova koji će stvoriti barem tri mlade zvijezde.

Midsommar

Niko nije ni vjerovao da će horor dobiti priliku da osvoji nagradu za najbolji film jer Oscari su odavno jasno dali do znanja da horori vrlo rijetko završavaju u kategoriji najboljeg filma, ali bilo bi to veliko osvježenje. Nije to pošlo za rukom ni prošlom filmu Arija Astera Hereditary čak ni uz pomoć snažne kampanje za nominaciju Toni Collette. Ove godine to je trebala biti Florence Pugh čija je uloga u Midsommeru čak i upečatljivija od one iz Malih žena za koju je nominirana.

Luce

Kelvin Harrison Jr. ove je godine ostvario čak dvije izvrsne uloge. Prva je u filmu Waves, a druga je uloga srednjoškolca koji možda gaji nasilne maštarije, što zabrinjava njegovu učiteljicu i roditelje. Luce je skupio odlične kritike, ali čak i oni kojima film nije sjeo imali su samo riječi hvale za mladog i talentiranog Harrisona. Izostanak nominacije neće ugroziti uspjeh ove mlade zvijezde u usponu, ali itekako bi mogla pomoći da publika prije dozna za njegov neupitni talent.