in

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

Zbog menstrualne čašice amputirali joj stopalo

Inače medicinska sestra rekla je da nigdje na pakovanju čašice nije pisalo koliko dugo može ostati u tijelu i koliko često ju treba oprati

Sandrine Graneau (36) iz Francuske doživjela je sindrom toksičnog šoka nakon korištenja menstrualne čašice koja je uzrokovala infekciju bubrega, jetre i pluća i provela je tri sedmice na intenzivnoj, prenosi Daily Mail.

Inače medicinska sestra rekla je da nigdje na pakovanju čašice nije pisalo koliko dugo može ostati u tijelu i koliko često ju treba oprati. Nije sigurna koliko tačno, ali kaže da čašicu nije izvadila nekoliko sati – sve dok se nije počela osjećati jako loše. Razvila je toksični šok, a onda i sepsu nakon što je bakterija zlatni stafilokok, koja se prirodno nalazi u vagini, ušla u krvotok.

Osjetila je blage bolove u stomaku koji su postajali sve jači, do te mjere da je morala otići na hitnu.

-Infekcija je zahvatila moje bubrege, pluća i jetru. Nakon toga napala je ruke i noge s kojih su doktori morali amputirati stopala i prste kako bi se infekcija prestala širiti po tijelu.

Sada, devet mjeseci kasnije, Sandrine uči hodati s protezama.

Ostavljanje tampona ili menstrualnih čašica predugo u tijelu stvara bakterije koje mogu dovesti do stanja koje je doživjela Sandrine – sepse.

Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, bol tijela, visoki pritisak, proljev i mučnina, a dolaze naglo i postaju sve intenzivniji. Menstrualne čašice trenutno su jako popularne, a napravljene su od silikona. Koriste se više puta, a potrebno ih je izvaditi, oprati i vratit natrag u rodnicu – svakih sat do dva.