in

Na tri američka aerodroma večeras počinje provjeravanje putnika na opasni kineski virus

Kina je prijavila 45 slučajeva novog koronavirusa

Američki zdravstveni zvaničnici započet će s pregledavanjem zračnih putnika na tri američka aerodroma tražeći simptome novog kineskog virusa koji je, do sada, povezan s najmanje dvije smrti.

Kraj decembra, Kina je prijavila 45 slučajeva novog koronavirusa (Coronavirus). Virus je povezan sa pijacom morskih plodova u Wuhanu, gradu od 11 milona ljudi, u kojem se, čini se, virus sa životinja širi na ljude i izaziva simptome nalik pneumoniji odnosno upali pluća. Četiri nova slučaja prijavljena su prije dva dana.

Ove sedmice dva su prijavljena u Japanu, a jedan na Tajlandu. Izražena je zabrinutost da se infekcija prenosi sa osobe nha osobu i da bi to moglo rezultirati globalnom bolešću. Dvoje ljudi sa virusom, oboje starije dobi, umrli su od upale pluća.

Traženje ovih simptoma počet će večeras na aerodromima koji primaju većinu letova iz Wuhana, a to su njujorški aerodrom JKF, SFO iz San Francisca i Los Angeles LAX. New York i San Francisko  primaju direktne letove iz Wuhana. Oko 100 dodatnih članova osoblja SDC-a bit će dodano na aerodromima koje će pomoći u provođenju testiranja.

Što ranije otkrijemo, bolje ćemo moći zaštiti javnost. Mislim da ćemo vidjeti više slučajeva širom svijeta – rekla je Nancy Messonier, direktorica Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti.

Dodala je da je rizik od epidemije virusa u Americi nizak, ali da zdravstveni radnici, koji imaju iskustva sa prošlim širenjem sličnig virusa poput SARS-a i MERS-a, žele ostati ispred nove epidemije.