in

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

Kako jednostavno biti sretan: Počnite odbacivati

Čudesno je kako smo osvježeni nakon što se dobro isplačemo

“Jednostavno srećan život”, knjiga japanskog monaha Šunmja Masuna, donosi 100 jasnih metoda za svaki dan koje pokazuju kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena.

Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažićete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate da uredite svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorićete mjesto na koje vaše misli mogu da pobjegnu; naučite duboko izdahnuti iz stomaka i to će vam otkloniti negativne emocije, samo su neki od savjeta.

Kad stvari ne idu kako treba, često ćemo pomisliti da nam nešto nedostaje. Ali, ako želimo da promijenimo svoju sadašnju situaciju, najprije bi trebalo da se oslobodimo nečeg starog prije nego što prihvatimo nešto novo. To je temeljno načelo jednostavnog života.

Oslobodite se svojih vezanosti. Odbacite pretpostavke. Smanjite broj stvari koje posjedujete. U jednostavnom življenju riječ je o odbacivanju fizičkih i mentalnih opterećenja.

Čudesno je kako smo osvježeni nakon što se dobro isplačemo. Suze vas oslobađaju težine koju ste nosili na srcu. Tada imate dovoljno energije da pokušate ponovo. Uvijek sam imao osjećaj da se budistički koncept “prosvetljenog uma” odnosi na to “osvježenje” duha.

Ako želite poboljšati stanje stvari, ako želite bezbrižno da živite, morate početi odbacivati. Onog trenutka kad se odvojite, u vaš život će priteći novo obilje.