in

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF WOWWOW

Stogodišnj mužijak spasio svoju vrstu

Mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa po imenu Dijego spasio je čitavu svoju vrstu od izumiranja svojim razvratnim seksualnim životom

Mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa po imenu Dijego spasio je čitavu svoju vrstu od izumiranja svojim razvratnim seksualnim životom, a poslije uspješno završenog 50-godišnjeg zadatka konačno će biti vraćen u divljinu.

Dijegov nezaustavljivi libido glavni je razlog zbog kojeg se populacija džinovskih kornjača sa ostrva Espanjola (dio Galapagoskih ostrva) oporavila.

Program spašavanja džinovskih kornjača započet je šezdesetih godina kada su na ostrvo Santa Kruz prebačene preostale kornjače. Dijego je stigao iz zoološkog vrta u San Dijegu.

Kada je započeo svoju kampanju oplodnje, Dijego je bio jedan od dva mužjaka na ostrvu sa 12 ženki.

Koliko je Dijegov libido bio nezaustavljiv svjedoči i podatak da je populacija te kolonije skočila na 2.000. Uprava nacionalnog parka Galapagoskih ostrva vjeruje da je 100-godišnjak otac 40 posto ukupne populacije.

– Doprinio je velikom procentu populacije. Srećni smo što imamo priliku da ga vratimo u njegov dom i prirodno okruženje- rekao je upravnik parka, Jorge Karion za AFP.

Program oporavka populacije kornjača je sada završen, a Dijego se u martu vraća na Espanjolu, sa koje je prije 80 godine odveden u okviru naučne ekspedicije. Trideset godina nakon napuštanja Galapagoskih ostrva, uključen je u program parenja na ostrvu Santa Kruz.