in

Nissan planira da se “razvede” od Renaulta

Japanci smatraju kako ih kolege sputavaju, a međuljudski odnosi već su sada “toksični”

Nakon zapleta u slučaju Carlosa Ghosna japanska kompanija pojačala je aktivnosti vezane uz planiranje eventualnog raskola saradnje s Renaultom.

Odnosi unutar grupacije Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance poremećeni su u velikoj mjeri kao posljedica skandala s bivšim šefom Carlosom Ghosnom. Kako vrijeme prolazi, Ghosn je u bijegu pred pravosuđem, a kompanije se pripremaju na život nakon njega. Prema informacijama koje su prenijeli Financial Times i Bloomberg, vodeći ljudi Nissana ubrzali su izradu pričuvnih planova za slučaj da zaista dođe do “razvoda” od Renaulta.

Nissan bi u tom slučaju morao samostalno organizirati proizvodnju, razvoj, ali i upravljanje kompanijom. U japanskom dijelu ove grupacije navodno još od prošle godine istražuju mogućnosti samostalnog opstanka na tržištu, a ispitivanje vlastitih inženjerskih i proizvodnih mogućnosti započelo je i prije nego je Ghosn dao petama vjetra.

 

Nakon razvoda tražili bi nove partnere

Dvije kompanije već su, prema nekim izvorima, neko vrijeme nezadovoljne odnosima koji vladaju unutar alijanse, i dale su rok do kraja 2020. godine da usklade poslovanje i iz saradnje izvuku više koristi. Financial Timesovi izvori navode da Japanci smatraju kako ih kolege iz Renaulta sputavaju, a međuljudski odnosi već su sada “toksični”. Osim toga skandal s Ghosnom doveo je grupu i do financijskih problema te im značajno oborio cijenu dionica.

U slučaju raskidanja savezništva i odvajanja Nissana i Renaulta kao glavnih dijelova grupacije, obje će kompanije vjerojatno potražiti nove partnere za dugoročnu saradnju.