Promo
in

Prvi etički telefon na svijetu Fairphone dobio svoje treće izdanje

Telefon Fairphone 3 zasnovan je na Qualcomm Snapdragon 632 čipsetu i opremljen FHD+ ekranom dijagonale 5,65 inča, sa odnosom stranica 18:9.

Uređaj ima 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, čiji se kapacitet može proširiti microSD karticama do 256GB.

Fairphone 3 ima jednu glavnu kameru opremljenu senzorom od 12 megapiksela, otvora blende f/1.8, koja dolazi sa Dual Pixel PDAF-om i LED blicom. Prednja selfi kamera ima senzor od 8 megapiksela (f/2.0).

Uređaj posjeduje USB Type-C priključak, kao i danas sve rijeđi 3,5-milimetarski izlaz za slušalice, zatim podršku za dual band Wi-Fi, NFC i Bluetooth 5.0.

Telefon podržava QuickCharge 3.0 brzo punjenje, a napaja ga baterija kapaciteta 3.000 mAh. Ovaj “etički” pametni telefon koristi operativni sistem Android 9.0 Pie.

Fairphone 3 košta oko 450 eura i može da se nabavi putem zvaničnog sajta proizvođača. Zanimljivo je napomenuti i da u pakovanju dolazi samo telefon, dok se punjač, USB-C kabl i slušalice kupuju odvojeno, po pojedinačnoj cijeni od 20 eura.

Promo

Inače, to što je holandski proizvođač svoje prethodne kao i ovaj uređaj označio kao “etičke”, odnosi se na akcenat koji stavljaju na etičke standarde koji se primjenjuju u proizvodnji.

Naime, u Fairphoneu se za proizvodnju telefona ne upotrebljavaju sirovine i materijali neodređenog porijekla, kakve su one koje potječu iz konfliktnih područja. Ova kompanija ne sarađuje sa proizvođačima za koje se sumnja da ne poštuju prava radnika i pravila zaštite na radu i nastoji da štetni utjecaji na prirodu, pri proizvodnji, budu svedeni na minimum.