in

YouTube gasi svoju platformu za gamere

YOUTUBE je 2015. pokrenuo svoju platformu za gamere kako bi pokušao konkurirati najpopularnijem servisu za streamanje videoigara Twitch.tv, a krajem prošle godine najavili su njezino gašenje. YouTube Gaming će prestati postojati u četvrtak, 30. maja, i sav sadržaj s gaming platforme bit će dodan ostalom sadržaju na YouTubeu.

Twitch.tv i dalje suvereno vlada u svijetu streamanja videoigara i esport takmičenja. Brojni pokušaju Facebooka, Twittera, YouTubea i drugih da se ubace u to područje nisu uspjeli s trona skinuti Amazonov Twitch. YouTube Gaming je 2015. trebao postati jedna od alternativa, ali samo tri godine kasnije najavljeno je njegovo gašenje. Uz YouTube Gaming, bit će ugašena i prateća aplikacija. Iz kompanije su objasnili da će se gamerima lakše biti povezati koristeći YouTube, a ne zasebnu platformu, iako se mnogi s tim ne slažu.

Naime, sada će YouTube predlagati sadržaj korisnicima na temelju popularnosti (trendinga) ili prema preferencijama korisnika, zbog čega će biti puno teže doći do manje popularnih žanrova i kanala. To u prijevodu znači više Fortnite videa i teži pronalazak novih, manje popularnih igara i kanala koji ih prate.

Mnogi smatraju YouTubeu jednom od najvećih prednosti Google Stadije, servisa za igranje u cloudu, čija bi integracija s popularnom videoplatformom korisnicima ponudila brojne zanimljive i korisne mogućnosti. Tako će se borba za primat u streamanju i prijenosu videoigara i dalje nastaviti, a pitanje je samo u kojem točno obliku.