in

Više od 70 posto igrača misli da je FIFA 19 namještena

Godinama se tvorcima FIFA igara prigovara kako su utakmice u igri namještene. Često se spominje i “2-0 bug”, u kojem nakon vodstva od dva gola razlike igra promijeni pravila kako biste izgubili utakmicu. Od 30 hiljada gamera, koliko je glasovalo u anketi, njih čak 73 posto smatra kako je igra skriptirana, odnosno namještena.

FutEconomist, poznata ličnost u FIFA zajednici, na svom Twitteru postavio je anketu za svojih 95 hiljada pratitelja s jednostavnim pitanjem: “Vjerujete li da su rezultati u FIFA 19 mečevima uzrokovani skrivenim mehanikama u igri, poznatijim kao “scripting” i “momentum”?”. Svoj odgovor je dalo više od 30 hiljada igrača, a velika većina smatra kako je to istina.

Igrači tako smatraju da u određenim situacijama tokom mečeva FIFA na neki način promijeni pravila, zbog čega igrač izgubi ili ne uspije pobijediti u utakmici. Neke od takvih situacija je i ona kada igrač u jednom napadu s istim napadačem četiri puta pogađa stative i na kraju ne uspijeva postići pogodak. Jedan igrač zbog navodnih skrivenih mehanika u igri nije uspio realizirati nekoliko sjajnih prilika u istom napadu pri rezultatu 1-1, da bi nakon toga izgubio meč. Ponekad se zaista čini kao da su se više sile urotile protiv igrača, ili sama igra.

Kao najčešći primjeri za te skrivene mehanike kojima igra radi protiv igrača najčešće se objašnjavaju situacije u kojima se braniči neobjašnjivo sudaraju, padaju, propuštaju loptu i ne mogu je stići, odnosno nemogućnost realizacije izglednih šansi u napadu. Iako sve to je pomalo sumnjivo, iz Electronic Artsa više su puta demantirali da takvo šta postoji u njihovim igrama i tvrde da su te situacije prenesene iz stvarnog nogometa.