in

Ovako je izgledao prvi veliki esport turnir ikada, održan 1980. godine

Daleko prije nego je izraz esport postao uobičajena riječ održan je ovaj turnir u Space Invadersima na Atari 2600 konzolama i dobrim starim CRT televizorima. Evo kako je to izgledalo i što je pobjednica dobila.

Prvo su organizirana regionalna takmičenja po nekoliko gradova SAD, a regionalni pobjednici s najvišim high-scoreovima onda su se došli takmičiti na veliko finale održano u New Yorku. Isječci iz tadašnjih novina kažu da je preko 1000 gamera sudjelovalo u svakom regionalnom natjecanju, a na velikom finalu održanom na četvrtom katu Warner zgrade u New Yorku okupilo se oko 4000 ljudi. To je više igrača i gledatelja od nekih esport turnira današnjice.

Pobijedila je 16-godišnjakinja Rebecca Ann Heineman, koja se od tada smatra prvom pobjednicom nekog nacionalnog turnira u video igrama. Umjesto milionskih iznosa kakve danas dobivaju pobjednici najvećih esport turnira, Heineman je za svoju pobjedu na turniru dobila Missile Command igru. I vječnu slavu.

Prije ove pobjede sudjelovala je u nekoliko manjih lokalnih turnira po igraonicama, a već u mladim tinejdžerskim danima naučila je kopirati tadašnje cartdrigde i stvorila bazu piratskih igara, jer nije imala novca za originalne igre. Kasnije je postala cijenjena programerka u gaming industriji, radeći na velikim projektima poput The Bard’s Tale i Neuromancer te mnogobrojnim portovima poznatih igara za razne platforme. Radila je i s Electronic Artsom, pomagala oko engine kôda Ubisoftu i pomogla stvoriti kernel za Sonyjeve PSP i PS4 konzole.

Danas je predsjednica vlastitog game development studija iz Californije, nazvanog Olde Sküül.

Inače, Space Invaders tada je bio veliki hit na arkadnim mašinama u igraonicama, no dolaskom Atarija 2600 postao je popularna kućna zanimacija također. Igra je potekla iz Japana 1978. godine, a tamo je postala toliko popularna da je japanska središnja banka u jednom trenutku morala povećati proizvodnju kovanica potrebnih za Space Invaders arkadne mašine.

Priča kaže da je jedan Japanac potrošio oko 80 000 dolara na takve