in

Šefovi Electronic Artsa i Activisiona su među 100 najpreplaćenijih u Americi

Neprofitna organizacija As You Sow napravila je listu tvrtki u kojima šefovi i zaposlenici imaju najveći jaz u plaćama. Na listi su i dvije kompanije iz svijeta videoigara.

Američka organizacija pod nazivom “As You Sow” složila je listu najpreplaćenijih šefova firmi u SAD-u. Vijest je to koja nam ne bi bila od značaja da među 100 najpreplaćenijih šefova nisu dvojica iz svijeta videoigara.

Nimalo iznenađujuće, to su šefovi izdavačkih kuća Electronic Arts i Activision Blizzard.

No, što je to uopće lista najpreplaćenijih i kako se do nje dolazi? Ukratko, za nju se promatra razlika između godišnje zarade voditelja tvrtke te zarade njezinih zaposlenika. Primjerice, plaća sa svim isplaćenim bonusima kod Activisionovog šefa Bobbyja Koticka veća je 306 puta nego zarada prosječnog zaposlenika. Kod Electronic Artsa je još i gore – tamo Andrew Wilson ima 371 put veću zaradu od svojih zaposlenika.

Dakako, ovo nije slučaj pohlepe samo kod kompanija u industriji videoigara. Čitav niz američkih tvrtki u različitim sektorima, od Pepsija do Netflixa, imaju ogromne razlike u zaradi šefova i ostatka zaposlenika.

(hcl.hr)