in

Fallout 76 niko ne želi gledati

Fallout 76 društveni je naslov eksperimentalne naravi te dosta brži od svog prethodnika. Kao takav, trebao bi privlačiti publiku željnu gledanja diljem svijeta. To, međutim, nije slučaj – niti blizu. Fallout 76 je po izlasku tako skupio upola manje gledatelja nego Fallout 4 prije tri godine.

Govorimo naravno o Twitchu, na kojem je Fallout 76 najbolji rezultat postigao na samom početku probne verzije. U jednom trenutku tad ga je pratilo 184 hiljada ljudi da bi nakon toga počeo nagli pad. Niti streamovi hiperpopularnog Ninje, repera Logica i Rick & Mortyjevog Justina Roillanda nisu tu mnogo pomogli. Na kraju probne verzije Fallout 76 imao je svega 76 hiljade gledatelja. Da stvar bude gora, čak su i ti najuporniji bili generalno nezadovoljni prikazanim.

Preselimo se sad u prošlu srijedu, na dan izlaska Fallouta 76. Rezultati su sad već nešto bolji. 106 hiljade gledatelja prati streamove Fallouta 76 – Bethesda skoro pa da može biti zadovoljna.

Možda bi i bila – da Fallout 4 prije tri godine u jednome trenutku nije pratilo 243 hiljade gledatelja! Čak i ako su se u tvrtki ponadali da gledateljstvo Fallouta 76 može samo rasti, prevarili su se. Broj gledatelja na Twitchu pao mu je na otprilike 50.000 u svega nekoliko dana. Nekako sumnjamo da su svi gledatelji otišli igrati tu igru.

Inače, čisto usporedbe radi, ovogodišnji Call of Duty u jednom je trenutku pratilo 508 hiljada ljudi. Red Dead Redemption 2 imao je maksimalno 365 hiljada gledatelja. God of War imao ih je 283 hiljade. Pošto je Fallout 76 bio iščekivani hit, trenutna je situacija, sasvim jasno – debakl. Ne ostaje nam stoga ništa drugo nego vidjeti hoće li Bethesda različitim zakrpama i novim sadržajem uspjeti (ponovno) privući publiku.