in

Igre na Steamu morat će navesti sadrže li nasilje ili seksualno eksplicitne scene

Vlasnici Steam platforme zadnjih mjeseci suočeni su s kritikama oko prestroge regulacije igara s naglašenim seksualnim sadržajem. Ovo škakljivo pitanje u Valveu je otvorilo raspravu iz koje je proizašla odluka da se uvede novi sistem kategorizacije eksplicitnog sadržaja.

Proizvođači igara tako će odsad prilikom izdavanja igara na Steamu trebati navesti tip eksplicitnog sadržaja s kojim će se igrač sresti prilikom njihovog pokretanja. Takvi naslovi do sada su dolazili s generičnom porukom da sadrže materijale koji se ne bi mogli svidjeti svima, no to će se promijeniti uvođenjem dviju preciznijih odrednica kojima će se zasebno označivati nasilje s jedne, te seksualni sadržaji s druge strane.

Veliki broj ljudi smatrao je da je Valve u dosadašnjem ophođenju sa seksualno eksplicitnim igrama bio jednostavno prestrog. Dok su izrazito nasilne igre ili igre općenito upitne kvalitete prolazile bez značajnijih problema, mnogi proizvođači igara koji su se htjeli okušati u prikazivanju onoga što se odvija unutar četiriju zidova (najčešće) naletjeli su na nešto drukčiju vrstu zida u obliku prilično čistunskih Valveovih propisa i regulativa.

Uvođenjem novih kategorizacijskih oznaka to bi trebalo biti ispravljeno, pa kako do zabune s kojim ćete se tipom pištolja sresti više ne bi trebalo doći, u sljedećih nekoliko tjedana slobodno očekujte lagani porast broja “eksperimentalnih” igara.