in

Kako je ovo moguće? EA FIFA pogodila tri posljednja prvaka svijeta

Početkom juna EA Sports je objavio rezultate simulacije Svjetskog prvenstva u FIFA-i 18.

U popularnoj igri Francuska je postala Svjetski prvak, a Zlatnu loptu osvojio je Antoine Griezmann. Napadač francuske reprezentacije bio je blizu, ali nagradu za najboljeg igrača odnio je kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić. Međutim, Francuska je zaista postala svjetski prvak, a to je treći put zaredom da EA Sports i FIFA igre tačno predviđaju pobjednika Svjetskog prvenstva u Rusiji, piše Index.hr.

EA Sports je u susret Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici objavio predviđanje kako će Španija postati prvak svijeta. Legendarni Iniesta je tada u sudačkoj nadoknadi finala protiv Holandije Furiji donio naslov prvaka.

Četiri godine kasnije uslijedilo je Svjetsko prvenstvo u Brazilu. EA Sports je koristeći FIFA-u predvidio da će prvak postati Njemačka. Mario Götze je u 113. minuti produžetka protiv Argentine svojoj zemlji osigurao naslov. U junu, prije početka nedavno završenog Svjetskog prvenstva u Rusiji EA Sports je ponovo pokušao predvidjeti pobjednika, ovoga puta koristeći FIFA-u 18 – i uspio.

Francuska je zaista postala prvak svijeta. Naravno, nisu pogođene sve utakmice jer ko je mogao zamisliti da će Francuzi u finalu igrati protiv Hrvata.

EA Sports kroz FIFA igre ima pristup ogromnoj bazi podataka, ali tačno predvidjeti tko će postati prvak svijeta u nogometu tri Svjetska prvenstva zaredom u rasponu od 12 godina zaista je impresivan pothvat. Iako je Francuska bila jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova kladionice su ispred njih stavljale Brazil i Njemačku. Obje reprezentacije su podbacile, a trijumfirala je mlada Francuska. Je li moguće da tvorci najpopularnije nogometne igre na svijetu znaju nešto što svima drugima promiče?

(Index.hr)