in

Kardinalna greška Playgrounda ugrozila Forza Horizon 4

Da se greške u svakom poslu često dešavaju, nije nikakva tajna, ali ponekada se stvarno zapitamo kako dođe do ovako velikih i gotovo nevjerovatnih stvari.

Kompanija Playground Games je jučer nečijom greškom stavila na automatsko skidanje preko Windows Store igru Forza Horizon 4, koja treba da izađe tek 2. oktobra. Ova greška, cijela kopija trenutne verzije igre, se pojavila na hard disku svih koji su prednaručili Ultimate Edition.

Naravno, kako ima još par mjeseci do izlaska, skinuta verzija sasvim sigurno nije kranji proizvod, ali je opet to mogućnost da se igra odigra mjesecima prije izlaska, ali isto tako otvara i mogućnost za ranu piratizaciju i modovanje igre.

Ono što je vjerovatno i najčudnije u cijelom tom slučaju, je što ovo uopšte nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju sa FH serijalom. Prije oko godinu i po dana, januara 2017. godine, oni su greškom na klijente igrača skinuli developerski build Forza Horizon 3, odnosno radnu verziju igre koja ima sve alate koje koriste developeri, zajedno sa još uvijek neobjavljenim novim sadržajem. Ovo je stvorilo ogromne probleme, jer su mnogi kompanijini alati otišli u javnost, pa bi čovjek pomislio da su naučili na greškama, ali se očigledno neke stvari nisu sredile ni dan danas.

Playground nije izašao sa izjavom povodom ovog slučaja, čak ni da formalno zamoli sve ljude koji su dobili igru da je izbrišu ili im “objasne” da su zakonski to u obavezi da urade.