in

Cure gejmeri izložene brutalnim uvredama u online igricama

Prema rezultatima istraživanja britanske tvrtke Bryter, gamerice u Velikoj Britaniji suočavaju se s različitim diskriminacijama u alarmantnom broju slučajeva.

Zajednice igrača koje se okupljaju oko popularnih online igara najčešće znaju biti dosta toksične. To znači da se u mrežnom multiplayeru mogu čuti neke vrlo kreativne uvrede, prijetnje i sl., a to posebno dolazi do izražaja u slučaju manjinske publike, odnosno žena.

Potvrđuje to i nedavno istraživanje britanske tvrtke Bryter koje je provedeno na 1151 ispitanici iz Velike Britanije, u dobi od 16 godina i više. Glavni kriterij za sudjelovanje u ispitivanju bio je taj da su sudionice morale igrati neku videoigru na konzoli ili PC-u barem jednom mjesečno. Među uzorkom je 85 posto ispitanih žena izjavilo kako igra videoigre više od jednog sata sedmično.

Na tom uzorku 33 posto igračica izjavilo je kako su svjedočile diskriminaciji od strane muških igrača prilikom igranja. 52 posto njih primilo je verbalne uvrede, 46 posto ih je dobilo uvredljive poruke seksualnog tona, a 10 posto ih je dobilo prijetnju silovanjem. 20 posto svih ispitanica izjavilo je kako zbog straha od diskriminacije ne koriste glasovnu komunikaciju u online multiplayeru, a ukupno 11 posto ih kompletno izbjegava online multiplayer iz istog razloga.

Sasvim očekivano, pogledi gamerica na industriju videoigara su podijeljeni. Ukupno 62 posto ih industriju gleda pozitivno, dok ih 18 posto opisuje istu kao seksističku, odnos 26 posto njih vjeruje da ta industrija pripada muškarcima. 59 posto ih smatra da se ne radi dovoljno kako bi se privuklo žene na ostvarivanje karijere u u industriji videoigara.