in

PUBG tužio Fortnite Battle Royale developere zbog kopiranja

Prošle godine u ovo vrijeme PUBG je definitivno bio glavna zvijezda, članci o milion, pa pet miliona, pa 10, 15, 30 miliona prodanih primjeraka igre su išli na dnevnoj bazi. PlayerUnknown (Brendan Greene) prvi je pronašao dobitnu formulu koja je battle royale žanr vinula u visine. U isto vrijeme, ekipa iz PUBG-a je usko surađivala s Epicom, koji je tvorac Unreal Engine grafičkog pokretača, a koji pogoni i PUBG.

Prošle godine u ovo vrijeme Fortnite Battle Royale nije bio ni u planu, pa kad su krajem septembra iz Epica izdali danas najpopularniju igru na svijetu, ekipa iza PUBG-a donekle je opravdano posumnjala kako je njihova ideja pokradena. Partner s kojim su usko sarađivali (i danas sarađuju) napravio je igru koja je direktni konkurent njihovoj. Iako drugačijeg grafičkog stila, prema njima, previše elemenata FBR-a je preslično PUBG-u.

To su redom:

Broj igrača

Slični elementi korisničkog sistema

Plavi krug i njegovi efekti

Minimapa

Oružja i njihov prikaz

Koncept stamine

Dosad se samo nagađalo o tome kako je Bluehole tužio Epic, međutim, to je sad predstavnik Blueholea i potvrdio južnokorejskom „Invenu“. Na sudu u Seulu je tako podnesena tužba još u januaru ove godine i parnica još uvijek traje. Makar obje strane još uvijek odbijaju komentirati ovaj slučaj. Ipak, teško je očekivati kako će Fortnite Battle Royale doživjeti nekakav značajniji udarac s ovom tužbom. PUBG će eventualno dobiti neku novčanu naknadu, dok Epicu to zasigurno neće biti problem. Naime, kompanija doslovno pliva u novcu od zarade na FBR-u.