in

Jednom od najpoznatijih gejmera u historiji obrisani rekordi zbog prevare

Billy Mitchell jedan je od najpoznatijih gamera u historiji, zahvaljujući brojnim rekordima koje je postigao prvi u klasicima poput Donkey Konga ili Pac Mana.

No njegovo mjesto u historiji dovedeno u pitanje nakon što je istraga pokazala da rezultati nisu bili prema pravilima, prenosi Washington Post.

Organizacija Twin Galaxies, koja kontrolira rezultate starih arkadnih igara, objavila je kako su utvrdili da Mitchell neke od svojih rekorda nije ostvario na samim arkadnim strojevima, već u emulatorima, softverima koji mogu replicirati te stare igre – što se kosi sa pravilima Twin Galaxiesa. Kako navode u svojoj izjavi, pravila za predaju rezultata za originalni Donkey Kong zahtijevaju da se igra odigra na arkadnom stroju, dok je najstrože zabranjeno koristiti emulatore.

Ubrzo nakon njih, reagirali su i iz Guinnessove knjige svjetskih rekorda te su izbrisali njegovo ime, objavio je Kotaku.

Naime, u Guinnessu se vode službenim rezultatima Twin Galaxiesa te su izbrisali sve njegove naslove.

Sve je krenulo još u februaru nakon žalbe i upita je li Mitchell stvarno postigao rezultate na pravom stroju te je pokrenuta istraga. Koristile su se i video snimke njegovih igara te su zaključili da nije koristio originalni, već modificirani uređaj.

U međuvremenu se oglasio i sam prokazani Mitchell koji je u video objavi na YouTubeu poručio da će pokazati da je sve bilo obavljeno profesionalno i prema pravilima.

Poručio je je kako će sve biti transparentno i da ništa neće skrivati u priči koja traje od 1982. godine.