in

Gejmerski laptopi nikad jeftiniji zbog kriptovaluta

Nekada je važilo pravilo da pravi gejemeri kupuju samo ozbiljne desktop mašine sa moćnim grafičkim karticama, ozbiljnim hlađenjem i jakim napajanjima.

Međutim, kako se Nvidia serija 10 pojavila na laptopima sa identičnim karakteristikama kao i na desktopu, mnogima su prenosni računari postali sasvim adekvatna alternativa.

Trenutno na tržištu desktop računara, a prije svega grafičkih kartica, vlada pometnja izazvana kriptovalutama, tako da prosječan gejmer danas mora da izdvoji i po nekoliko stotina eura više za grafičku karticu za igranje u Full HD rezoluciji, nego što je recimo bio slučaj prije par godina, što je skoro pa nezapamćeno u IT svijetu.

Sa druge strane, laptopi nisu pogođeni ovom problematikom i njihove cijene su iste ako ne i niže nego što su bile prije godinu dana. Kada se sve ovo uzme u obzir, iz gejmerske perpektive desktop sličnih performansi kao i laptop košta možda neznatno manje.

Pri tom, laptop ima i brojne druge pogodnosti, kao što su mobilnost i nesmetan rad u slučaju nestanka struje. Pored toga, uvijek možete koristiti eksterni monitor, ako imate određenu lokaciju na kojoj se stalno igrate. Periferije naravno isto nisu problem, jer ćete svakako koristiti iste i na desktopu i laptopu.

Na polju gejmerskih laptopova se svakako ističe ASUS ROG serija koja je prilagođena specifičnim potrebama gejmera i koja tradicionalno važi za sam vrh ponude gejmerskih laptopa.