in

Pokrenuta kampanja protiv Far Cry 5 zbog pecanja?!

Iskreno se uvijek iznenadimo kada vidimo da se organizacija “Ljudi za etičko ophođenje prema životinjama”, poznatija po engleskoj skraćenici PETA, javi po pitanju nečega što smatraju da je problem u video-igrama.

Ovoga puta njemačkom ogranku ove organizacije smeta to što se u petom dijelu popularnog serijala Far Cry, potencira lov, i prije svega pecanje, kao nešto što koristite za relaksirano provođenje slobodnog vremena.

Nijemci iz PETA-e zahtjevaju od UbiSofta da prestane da reklamira igru u Njemačkoj dok “ne riješi ove probleme”, odnosno “glorifikovanje i banalizovanje lova, kao nečega što je svakodnevna zabava”.

PETA u toj objavi tvrdi da su ribe inteligentna, društvena bića koja su sposobna da razvijaju prijateljstva i osjećaju depresiju i anksioznost, i da imaju svoje individualne razvijene ličnosti.

Nismo sigurni da li je ovo u vezi riba istina ili nije, ali svakako ne mislimo da je uperivanje prstiju u jednu video-igru, gdje se pored pecanja još dešavaju i sakaćenja, silovanja, ubistva i druge strahote, pravi način da se to istakne.

PETA se posljednjih godina sve češće miješa u video-igre, pa smo tako zbog njih ostali bez popularnog Kengura u Tekken 7, dok ih je recimo Workshop pošteno ismijao kada su se ovi žalili zbog previše krzna u Warhammer igrama.