in

Kreatori „Fortnite“ optuženi su za vrbovanje tuđih zaposlenika

Razvojni tim „Boss Key“ koji predvodi Cliff Bleszinski, jedan od kreatora „Unreal Tournamenta“ i „Gears of War“, iza sebe ima turbulentnu godinu.

Nakon što su konačno digli ruke od skupog i propalog projekta zvanog „Lawbreakers“, u „Boss Keyu“ su se okrenuli imitiranju šarenog fenomena zvanog „Fortnite“. Njihova battle royale igra „Radical Heights“ nedvojbeno dijeli neke motive s „Fortniteom“, no to nije jedina poveznica, a možda ni slučajnost.

Naime, posljednjih mjeseci nekoliko je zaposlenika „Boss Keya“ prešlo u redove „Epic Gamesa“, inače tvoraca „Fortnitea“. Među njima se našao i Arjan Brussee, suosnivač „Boss Keya“. Voditelj tima očito je frustriran takvom situacijom te je preko Twittera poručio „Epic Gamesu“ da mu prestanu krasti zaposlenike.

Cliff Bleszinski vjeruje kako Epic sabotira njegov tim jer su si međusobna konkurencija, a da stvari budu kompliciranije, upravo je Bleszinski bio zaposlenik „Epic Gamesa“ i njegova nova igra koristi motor ove kompanije.

Na ove optužbe javili su se i zaposlenici koji su prešli u „Epic Games“, tvrdeći kako nije istina da ih je Epic vrbovao i ukrao.

– S dužnim poštovanjem, pretpostavljati da je „Epic Games“ taj koji je ostvario prvi kontakt i vrbovao me jako je arogantna. Svi smo imali svoje razloze zašto smo se odlučili napustiti „Boss Key Productions“ i prijeći u Epic, i uvredljivo je kad se netko ponaša kao da smo ukradena roba. Mi prije svega žive osobe – izjavio je William McCarroll, bivši zaposlenik „Boss Keya“.