in

Epic Games Store mogao bi se proširiti i na konzole, šef Xboxa kaže da nije protiv toga

Današnje Xbox i PlayStation konzole sve više počinju sličiti PC platformi. Em se igre moraju instalirati, em postoje nadogradnje diskova, em sve više igara podržava miš i tipkovnicu… Sad pak stiže naznaka da bi se na konzolama jednoga dana moglo kupovati igre s više različitih trgovina. Ili barem Xbox konzolama.

Naime, u razgovoru za Polygon, šef Xboxa Phil Spencer izjavio je kako bi na Xboxu volio vidjeti Epic Games Store, Itch.io i druge trgovine igara.

“Uzmite u obzir našu povijest kao tvrtke koja proizvodi Windowse. Nitko ne bi dvaput trepnuo na to ako kažem da na PC-ju mogu odlučiti gdje ću kupovati igre. Ima vrijednosti u tome.” – poručuje Spencer.

Šef Xboxa vjeruje kako bi to mogao biti jedan od načina da tržište konzola ponovno počne rasti, što je nužno kako bi cijela industrija videoigara bila zdrava i atraktivna za investicije.

“Subvencioniranje hardvera konzola [kroz prodaju igara] postaje izazovno u današnjem svijetu. Zato razmišljamo: koje su barijere? Koje stvari u današnjem svijetu čine frikciju kreatorima i igračima? I na koji način mi možemo pomoći otvaranju tog modela.” – kaže Spencer.

Jednim dijelom ovo podsjeća na otvaranje konzolaškog tržišta prema pretplatničkim uslugama. Prije desetak godina upravo je Xbox probio led dopustivši izdavačkoj kući Electronic Arts da na konzolama lansira svoju pretplatničku uslugu EA Play. Iz Sonyja su to isprva odbili, smatrajući to lošom propozicijom za igrače, ali su kasnije morali popustiti te je EA Play pretplata završila i na PlayStation konzolama.