in

NVIDIA GeForce 11 serija grafičkih kartica stiže u julu

Nova generacija grafičkih kartica iz Nvidije će biti GeForce 11 serija, a trebala bi izaći u julu ove godine ako je suditi po “Hynixovom” planu proizvodnje.

“Hynix” je nakon “Samsunga” drugi najveći proizvođač memorijskih čipova u svijetu, stoga ova vijest itekako ima značaj i vrlo vjerojatno će se pokazati istinitom.

Nova generacija će se temeljiti na “Turing” arhitekturi, po ocu modernog računalstva Alanu Turingu i bit će namijenjena igračima odnosno “rudarima” ako se nastavi groznica kriptovaluta.

Druga arhitektura nove generacije je “Ampere”, a namjena ove serije će biti područje umjetne inteligencije i superračunalstva.

NVIDIA GeForce GTX 1180 i GTX 1170 bi trebale izaći na tržište u julu, a velika novost će biti GDDR6 memorijski čipovi propusnosti čak 16 Gbps, dok će pojedini modeli dolaziti sa 8 odnosno 16 GB memorije.

GDDR6 će se naći na većini, ako ne i na svim modelima nove generacije, a proizvodnja te memorije bi trebala krenuti krajem juna i početkom jula što znači da će prvi modeli grafičkih kartica izaći u tom periodu.

Nova memorija će raditi na 1.35 V i biti će dvostruko brža od postojeće GDDR5 memorije, ali će i proizvodnja biti oko 20 posto skuplja. “Hynix” će proizvoditi GDDR6 čipove u gustoći od 1 GB i 2 GB, što znači da možemo očekivati da će GTX 1180 i GTX 1170 dolaziti u izvedbama od 8 GB i 16 GB memorije na sabirnici od 256 bita.

E. H.