in

Nema povezanosti između video igara i nasilja

PIŠE: E. HALIMIĆ

Usljed sve učestalijih masovnih pucnjava širom SAD u kojim se dominantno koristi polu-automatska puška AR-15, dio američke javnosti, medija te političara, počeli su tražiti krivca za nemile događaje u video igricama.

Tačnije, u pucačinama (First Person Shooter) koje realisticno prikazuju scene ranjavanja i ubijanja protivnika ili slučajnih prolaznika u igri. Tim povodom, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, i saradnici su organizovali sastanak na tu temu sa predstavnicima nekim od najvećih firmi u svijetu video igara.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Asocijacije Elektroničkih Softvera (Electronic Software Association – ESA) kao najveći zastupnik američkih firmi kreatora video igara, Odbor za Rejting Zabavnih Softvera (Entertainment Software Rating Board – ESRB) koji daje ocjene za koje je godište koji softver/igrica prilagođen, kritičar industrije video igara Brent Bozell iz Medijskog Istraživačkog Centra (Media Research Center) kao i Strauss Zelnick, izvršni direktor „Rockstar Games“ inače kreatora popularne igre Grand Theft Auto (GTA), Robert Altman, izvršni direktor firme „ZeniMax Media“, koja je vlasnik igrica kao što su „Doom“, „Fallout“ i „Wolfenstein“,

Potpukovnik Dave Grossman, autor knjige „Generacija Ubica: Video igre, agresija i psihologija ubijanja“te Melissa Henson, majka iz Roditeljskog odbora za televiziju (Parents Television Council).

Cijeli sastanak je trajao skoro sat vremena, ali je završen bez ikakvog zaključka, što su mediji koji se bave izvještavanjem o video igrama i očekivali. U samom početku sastanka, predstavnici Bijele kuće su prikazali kratki video u kojem se vide scene ubijanja iz raznih igara. Video prikazuje isječke iz „Call of Duty“ serijala, „Fallout“ serijala, „Sniper Elite 4“, „The Evil Within“, „Dead By Daylight“ i drugih.

The Washington Post piše da je Donald Trump retorički upitao „Ovo je nasilno, zar ne?“ tokom prikazivanja videa. Melissa Henson iz Roditeljskog odbora za televiziju je izjavila poslije sastanka da je sastanak bio „pun poštovanja sa svih strana, ali ujedno i sporan“. Međutim, Brent Bozell iz Medijskog Istraživačkog Centra je pozvao na „mnogo rigoroznije propise“ poput onih o duhanu i alkoholu. On je također odbacio tvrdnju nekih Demokratskih senatora da je sastanak pokušaj prebacivanja odgovornisti sa zakona koji omogućuju olakšanu i ubrzanu prodaju oružja, na video igre.

S druge strane, Strauss Zelnick i Robert Altman su insistirali na činjenici da su njihove igre svaki put bile ocjenjene ocjenom „M“ (Mature), namjenjena za zrelu publiku te da je tu ocjenu uvijek i isključivo davao ESRB kao jedina kompetentna institucija za taj posao.

ESA je također objavila vlastitu izjavu nakon sastanka.

– Razgovarali smo o brojnim naučnim istraživanjima koja su utvrdila da nema povezanosti između video igara i nasilja. Razgovarali smo o zaštiti video igara Prvim Amandmanom američkog Ustava i kako sistem rejtinga učinkovito pomaže roditeljima da donose informirane odluke o ovom obliku zabave – navodi se u izjavi ESA.

S druge strane, Trump se nije oglašavao po ovom pitanju niti je Bijela kuća imala neki značajniji komentar osim standardnog da se razgovaralo o svim aspektima i da će se sastanci ovog tipa vjerovatno nastaviti.

Vjerovatno najbolju ocjenu cijelog sastanka dao je popularni “The Verge” koji je nazvao cijeli sastanak „neproduktivnim i bizarnim“. Prema njihovom pisanju, sastanak se uglavnom bavio dobnim restrikcijama koje bi kreatori sadržaja mogli i sami da implementiraju. The Verge navidu da niti jedna od grupa, kritičara video igara nema nikakvog iskustva kad je u pitanju sfera zabave.

Predstavnici kongresa su također bili nezainteresovani za ovu diskusiju. Po njima, jedini spremni za ozbiljnu diskusiju su bili predstavnici industrije video igara koji su predstavili nalaze brojnih studija koje dokazuju ne postojanosti povezanosti između video igara i nasilja.

Bozell je izjavio za “The Verge” da smatra da ne treba da postoji bilo kakva vladina kontrola nad ovom industrijom, ali da u industriji video igara postoji jako mnogo eksplicitnog nasilja što je zabrinjavajuće.

“The Verge” zaključuje da niko ne može reći šta će Trump odlučiti po ovom pitanju, ali da će najvjerovatniji odgovor biti nastavak plana da se naoružaju nastavnici i profesori u školama i univerzitetima, za što također ne postoji niti jedan naučni dokaz da će smanjiti nasilje na američkim ulicama i kampusima.