in

Google Stadia se uskoro gasi: Evo kako igrači mogu da prebace igre na druge platforme

Google Stadia servis za PC igre u oblaku, se u potpunosti gasi 18. januara, ali svi koji imaju korisničke naloge na njemu, mogu i dalje spasiti svoje podatke. Evo kako.

Patrick Seybold, glasnogovornik kompanije Google, je potvrdio za portal The Verge da se Stadia gasi zauvijek 18. januara, ali uprkos tome mnogi developeri PC igara su s korisnicima podijelili načine kako da svoje kupljene PC igre i napredak presele na druge platforme i tako spase svoj napredak u tim igrama, kao i ostvarene uštede.

Za one koji žele da to učine, dole su priloženi primjeri kako da uradite tranziciju za neke od najpopularnijih naslova PC igara na Stadiji.

Cyberpunk 2077: Kompanija CD Projekt Red omogućiće korisnicima da prenesu svoje podatke na računare ručnim preuzimanjem pomoću Google Takeouta. Imaju i vodič za taj proces na svojoj veb stranici, a ako korisnici ne iskoriste tu mogućnost prije nego što se Stadia ugasi, nakon gašenja to više neće moći da učine.

Destiny 2: I za spašavanje podataka iz ove PC igre postoji vodič na veb stranicama kompanije Bungie, tvorca tog naslova. Korisnici će morati da uključe “cross-save” prije 18. januara kako bi prebacili svoje likove na drugu platformu.

Hitman 3: Razvojna programerska kompanija IO Interactive dopušta igračima da naprave jednokratni “Stadia Progression Carryover”, kako bi svoj napredak na toj PC igri prebacili na svoje računare (Windows, Steam ili Epic), Xbox ili PlayStation. Da bi to uradili, igrači moraju povezati svoj IOI nalog sa svojim Stadia nalogom, prije gašenja te platforme. Ta alatka za prebacivanje trebalo bi da bude dostupna od 11. januara, odnosno samo nedelju dana prije gašenja pa igrači koji ne žele da izgube svoj napredak u ovoj igri imaju zapravo nedelju dana za obavljanje prebacivanja na drugu platformu.

The Elder Scrolls Online: Igrači mogu da se prijave na svoj Elder Scrolls Online nalog na Bethesdinoj veb stranici i da nakon toga preuzmu i igraju naslov na PC-u i/ili Macu, bez gubitka sačuvanog napretka u samoj igri. Igrači mogu da pronađu detalje transfera na Bethesdinoj veb stranici.

Ubisoftove igre: Kompanija Ubisoft dijeli besplatne PC kopije svojih igara koje igrači imaju na Stadiji. Da bi igrači to ostvarili, moraju da povežu svoje Ubisoft i Stadia naloge prije gašenja 18. januara. Za sve igre koje podržavaju unakrsnu progresiju, napredak u njima će se prenijeti i na PC. Detalje o prebacivanju možete pronaći na Ubisoftovim stranicama.

Nimalo manje važno jeste i to da Google takođe vraća novac za sve kupovine Stadia softvera iz Stadia Storea i kupovinu hardvera iz Google Storea. Kompanija je počela da obrađuje povraćaj novca još u novembru 2022. godine i očekuje da će obraditi najveći dio ovog povraćaja do 18. januara.