in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Posljednje dvije Uncharted avanture napokon i na PC-u!

Gaming

Sa izlaskom open world avanture Horizon Zero Dawn na PC-u tokom ljeta 2020. godine i odličnom prodajom koju je ovaj naslov studija Guerilla Games ostvario, PlayStation je započeo svoj proces adaptacije i portovanja popularnih PlayStattion ekskluziva do željnih ruka PC igrača.

Iako postoje naznake da će uskoro ova inicijativa početi da isporučuje i najnovije igre ovog gaming giganta koje će istovremeno izaći i na PlayStation 5 konzoli i PC-u (samo igre koje ciljaju na online multiplayer zabavu), popularne singleplayer igre po kojima je ovaj izdavač poznat će i dalje kasniti do PC igrača, piše IGN.

Poslije igara kao što su Days Gone, God of War i Spider-Man, još jedan primjer ovakvog pristupa izdavanju igara je Uncharted: Legacy of Thieves Collection – skup dvije PS4 igre iz studija Naughty Dog koje su nam dale šansu da završimo avanturističku karijeru lovca na blago Nathan Drake-a i doživimo potpuno novu spinoff avanturu u čizmama junakinje Chloe Frazer.

Punokrvni port ove odlične dvije blockbuster igre je sada dostupan svim PC igračima željnih vrhunskih avanturističkih izazova, ispričani sa miksom akcije, avanture, zagonetki, fluidnih sekvenci penjanja po prirodnim i urbanim visinama, i fantastičnim scenarijima koji su PlayStation igračima dali garantovanu zabavu koja daleko nadmašuje legendarnu Tomb Raider franšizu po kojoj je ovaj PS4 univerzum donekle zasnovan.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection je prvobitno stigao na PlayStation 5 konzolu u januaru 2022. godine i sa sobom donio pristup ka samo dvije PS4 igre iz Uncharted franšize – Uncharted 4: A Thief’s End (2016) i Uncharted: The Lost Legacy (2017), bez šanse da se PC igrači sada podsjete ranijih PS3 avantura Nathan Drake-a u igrama Drake’s Fortune (2007), Among Thieves (2009) i Drake’s Deception (2011). No, i pored ovog propusta, ove dvije igre predstavljaju vrhunac onoga što je Naughty Dog uspio da napravi u Uncharted franšizi, daleko poboljšavajući vizualnu komponentu igre iznad PS3 nivoa hardvera, i ponudivši igračima zaista nezapamćen nivo spektakla i emotivne glume koju daleko uzdižu ove naslove iznad prezentacija koje smo mogli vidjeti u igrama sličnog žanra koje su izašle u protekloj deceniji (ovdje najviše mislimo na reboot Tomb Raider franšize).

Igrači će imati šansu da u maniru najboljih Indiana Jones filmova posjete nekoliko ekspertno realizovanih lokacija širom svijeta i prežive nevjerovatne akcione sekvence.

Uncharted 4: A Thief’s End predstavlja završnicu karijere avanturiste Nathan Drake-a, koji se poslije neočekivanog povratka svog brata ponovo vraća u opasan svijet pronalaska skrivenog blaga. Kao i u ranijim igrama, njegova avantura ga brzo dovodi do sukoba sa bogatim suparnikom koji predvodi veliku paramilitarnu grupaciju željnu bogatstva, Drake svojom vještinom, srećom i pomoći saboraca uspjeva da uvijek bude korak ispred njih i riješi još jednu veliku drevnu misteriju.

Tokom kampanje koja u prosjeku traje oko 15-17 sati, igrači će imati šansu da u maniru najboljih Indiana Jones filmova posjete nekoliko ekspertno realizovanih lokacija širom svijeta, prežive nevjerovatne akcione sekvence (uključujući sada već legendarnu sekvencu vožnje po blatnjavim putevima Magadaskara), i pronađu sakriveno pokojno mjesto legendarnog gusara Henry Every-a koji je u 17. vijeku uspio da ugrabi nevjerovatno blago i pobjegne od ruke pravde koja ga je vijala.

Spinof avantura Uncharted: The Lost Legacy je diskutabilno i još bolja igra od A Thief’s End-a. Originalno pravljena da bude samo samostalna ekspanzija, ambicija tima iz Naughty Dog-a su brzo nadmašile originalni plan, pa su produžili pravljenje ove igre i uspjeli da naprave punokrvnu avanturu koje se ne bi postidio bilo koji drugi studio. Sa centralnom singleplayer kampanjom koja traje oko 8 sati (i duplo više uz jurenje svakog sporednog izazova), ova igra na veoma kompaktan i efektivan način prikazuje odličnu avanturu lopovke i arheologa Chloe Frazer koja traži sakriveno blago srednjovjekovne imperije Hojsala koje je ostalo zaboravljeno u gustim džunglama ruralne Indije.

Preuzevši mnoge gameplay elemente iz prethodne igre (vožnja offroad automobila, korištenje kuke i konopca za zagonetke i bržeg vertikalnog kretanja po terenu), ova igra uspijeva da tokom svoje kampanje brzo prođe kroz nekoliko impresivno realizovanih uspona i padova, koji vode do nezaboravne završnice koja po svom spektaklu i dalje nadmašuje skoro sve holivudske blockbustere.
Naravno podržano je i igranje na većim rezolucijama (savršeno za PC konfiguracije sa 4K monitorima), kao i igranje sa neograničeno visokim framerate-om.

Ove dvije singleplayer igre se sada u potpunosti mogu iskusiti na PC platformi, nažalost bez opcije da se pristupi MP sekciji igre Uncharted 4 koja je i dalje aktivna na PS4 konzoli. Ovaj mod je imao svoj vrhunac popularnosti odmah posle premijere konzolne igre, i od tada je dobio samo kozmetičke dodatke i par premium oružja koji su donekle destabilizovali balans online sukoba.

PC igrači definitivno nemaju puno razloga da se žale na kvalitet porta ove dvije igre. Legacy of Thieves Collection se na PC-u može lagodno igrati bez ikakvih tehničkih problema, sa širokim spektrom vizualnih podešavanja koji uzdižu nivo grafike na veći nivo od onoga koji je dostupan na PlayStation 5 konzoli. Naravno podržano je i igranje na većim rezolucijama (savršeno za PC konfiguracije sa 4K monitorima), kao i igranje sa neograničeno visokim framerate-om. Od upscale opcija ovaj naslov podržava popularan Nvidijin sistem DLSS, a tu je i AMD-ov Fidelity Super Resolution (FSR 2.0) koji omogućava da se igra renderuje na nižoj rezoluciju, uz automatsko poboljšanje kvaliteta detalja na svim modernim grafičkim karticama iz AMD-a, Nvidije i Intela.

Raytracing efekti nisu podržani

Podržano je igranje na gamepadovima kao i na tastaturi i mišu, a igrači sa DualSense game padom čak mogu i da iskuse napredne vibracije i tenziju na L2/R2 dugmadima kao i na PS5 konzoli. Bitno je napomenuti da je ova napredna funkcionalnost DualSense-a dostupna na PC-u samo kada je gamepad povezan sa USB kablom. Bežično povezivanje će emulirati samo običan PC gamepad.

Po prvom pokretanju obje igre, glavni meni će prikazati status za kompajliranje shadera – mini skripti koje grafičke kartice koriste da obrade objekte, efekte i same piksele koji se renderuju tokom igranja. Poželjno je da sačekate da se ovaj proces završi do kraja prije nego što krenete sa igranjem, jer ovakvo rano kompajliranje omogućava da igrač ne osjeti padove framerate-a i očigledni stuttering tokom samog gameplay-a.

Jedna od nedavnih igara koja je iznervirala sve PC igrače sa jasno očiglednim shader complilation zastojima tokom igranja je bio ovogodišnji Elden Ring, tako da objeručke IGN pozdravlja ovaj potez Naughty Dog-a i njihovih porting partnera iz Iron Galaxy-a koji su se potrudili da eliminišu ovaj problem od kojih mnoge nove PC igre boluju.

Jedino vizualno podešavanje koje fali u Uncharted: Legacy of Thieves Collection paketu je nemogućnost manuelnog podešavanja širine prikaza igre, to jest nedostaje takozvani Field of View (FOV) slajder. Ova korisna opcija omogućava igračima da podese širinu sveta koju prikazuje glavna in-game kamera, što je veoma bitno za PC igrače koji mogu sedeti ispred širokog spektra monitora – od malih laptop ekrana pa sve do velikih 48“ LG OLED televizora (što smo i mi koristili tokom test igranja ovog naslova). Jedini način da se poveća FOV u igri je prebacivanje internog renderinga na ultrawide odnos slike 21:9, što na običnim 16:9 ekranima dovodi do pojave crnih dijelova slike na gornjoj i donjoj ivici ekrana. Pored redovnih ultrawide monitora, igra također i nativno podržava i veoma širok „super ultrawide“ odnos slike od čak 32:9.

Iako nismo imali mogućnost da se lično uvjerimo u to, ovaj naslov je dobio i oficijelnu potvrdu da će raditi na Steam Deck-u bez ikakvih tehničkih problema.

Sada kada su ove dvije igre stigle na PC platformu, nadamo se da će PlayStation iskoristiti svoje resurse da portuju i tri ranije avanture Nathan Drake-a, a ne bi bilo loše da poslije dva uzastopna The Last of Us projekta članovi tima iz Naughty Dog-a najzad porade i na potpuno novoj next-gen Uncharted avanturi.

Gostujući autor recenzije: Mladen Tapavički. Igru za recenziju IGN-u poslao je Sony, što nije uticalo na njihovu ocjenu.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection je odličan PC port popularne PlayStation akciono avanturističke franšize koja je davno uspjela da nadmaši legendarni Tomb Raider. Nemamo tehničkih zamjerki, a širok spektar vizualnih podešavanja omogućava da se čak i igrači sa skromnijim konfiguracijama ne osjete zapostavljenim.