in

Na današnji dan prije 15 godina izašla je jedna od najboljih strateških igrica svih vremena

Danas se navršava 15 godina od kako je izašla jedna od najpopularnijih PC strateških igara svih vremena.

Na današnji dan prije 15 godina lansirano je sedmo izdanje Command & Conquera, mnogim fanovima i najbolja igra u tom serijalu.

Command & Conquer serijal žario je i palio od polovine devedesetih godina, a mnogi će fanovi istoga reći da je svoj vrhunac nekako doživio kroz Command & Conquer: Generals. Upravo je ta igra izašla na današnji dan, prije tačno 15 godina.

Bio je to tada već sedmi C&C naslov, ujedno i prvi kojega nije razvijao Westwood Studios, s obzirom da je Electronic Arts tu ekipu rastavio na proste dijelove, kako to i obično radi čim njihove igre više ne budu uspješne.

Generals je bio tvorevina EA Pacific studija i omogućio nam je da igramo s tri različite frakcije: Amerikom, Kinom i Globalnom vojskom oslobođenja.

Svaka frakcija imala je svoju kampanju sa sedam misija tokom kojih smo gradili baze i slali svoje jedinice na protivnika. Multiplayer se bazirao na skirmish principu te je bio aktivan sve do 2014. godine, nakon čega su službeni serveri ugašeni pa su igrači morali prijeći na alternativu.

Uz igru je također dolazio i editor s kojim su igrači mogli raditi vlastite mape i scenarije.

Command & Conquer: Generals napravio je svjež početak za svoj serijal te je ostvario solidan rezultat u prodaji. Fanovima je ostao u dobrom sjećanju pa ga je Electronic Arts pokušao vratiti 2013. godine kao besplatnu igru koja bi istovremeno bila i reboot cijelog serijala.

Međutim, reakcije na “Generals 2” još su za alpha testiranja bile negativne, tako da je igra otkazana i prije nego je dočekala službeni izlazak. Nažalost, bili su to i zadnji trzaji nekad slavnog strateškog serijala, piše HCL.