in

Ovo je deset najbogatijih YouTubera: Naravno, dominiraju gejmeri

Posao YouTubera čini se jednim od lakših na internetu. Međutim, samo deset ljudi koje je njime steklo planetarnu slavu, kao i desetke miliona eura, prednjači na listi najpopularnijih vlogera.

Evo popisa kojeg je sastavio Forbes…

Lilly Singh: 10,5 miliona dolara

Kanadsko-indijska komičarka svojim kanalom IISuperwomanII privlači 12 miliona pretplatnika, pa ne iznenađuje informacija da je od oktobra 2010. skupila dvije milijarde YouTube pogleda. Ipak, pala je na listi, jer je na prošlogodišnjoj zauzela treće mjesto.

Smosh: 11 miliona dolara

Sve do jula 2017., Smosh su činili prijatelji Anthony Padilla te Ian Hecox. Ipak, Padilla se okrenuo samostalnim projektima, a Hecox nastavlja objavljivati na kanal. Ko i ne bi dok zarađuje 11 miliona dolara godišnje? Smosh promiče skeč komediju, a 22 miliona subscribera dokaz je koliko se to publici sviđa.

Ryan ToysReview: 11 miliona dolara

Crtani filmovi te igračke zasebni su fenomen na YouTubeu. Neki videozapisi za djecu broje i do 50 miliona pregleda, a vlasnik najpopularnijih od njih je sedmogodišnji Ryan. Mali milioner na svom kanalu Ryan ToysReview objavljuje recenzije igračaka i pretvara dječju igru u profitabilan biznis.

Jake Paul: 11,5 miliona dolara

Mlađi brat Paul proslavio se uradcima na platformi Vine. Iako je toj aplikaciji odzvonilo, 20-godišnjak je u međuvremenu dobio uloge u Disneyjem serijama, a vodi i uspješan YouTube kanal pod nazivom, pogađate, Jake Paul. Trenutno ima 12 miliona pretplatnika; dakle zarađuje gotovo dolar po pretplatniku.

PewDiePie: 12 miliona dolara

Švedski komičar pao je u očima kritike nakon rasističkih komentara na svom YouTubeu. Pravim imenom Felix Kjellberg, vloger svakog mjeseca privuče barem miliion novih pretplatnika. No, nedavne okolnosti uzrokovale su njegov pad s prvog (!) na šesto mjesto u protekloj godini. PewDiePie ne misli se zaustaviti na brojci od 58 miliona subscribera.

Logan Paul: 12,5 miliona dolara

Stariji brat Paul Vine je također zamijenio YouTube kanalom, a česte teme njegovih videa su različiti izazovi te kratki filmovi. Logan zapravo ima dva kanala: Logan Paul Vlogs, s 14 miliona pretplatnika, te TheOfficialLoganPaul na koji, doduše, nije ništa objavio već šest mjeseci. Jake i Logan ujedno su i najpoznatija braća na YouTubeu.

Markiplier: 12,5 miliona dolara

Ovaj 28-godišnji Amerikanac proslavio se objavljivanjem tutoriala za horor igrice, koji zapravo spadaju u žanr Let’s Play videozapisa. Iako Markiplier sada broji nešto manje od 19 miliona pratitelja, zbog nedavnog rasta popularnosti samo je pitanje danakada će dostići jubilarnih dvadeset.

Markiplier je sinonim za kvalitetu YouTube kanala

Dude Perfect: 14 miliona dolara

Dude Perfect projekt je petorice prijatelja, bivših košarkaša, koji već osam godina na YouTube objavljuju svoje sportske talente. Trikovi u svim sportovima, od golfa do gađanja lukom i strijelom, donijeli su im profit od 14 miliona dolara u protekloj godini. Skori cilj im je stići do 25 miliona pretplatnika, do kojih im sada fali nekoliko stotina hiljada ljudi.

Evan Fong: 15,5 miliona dolara

Evan Fong autor je gaming kanala VanossGaming, na kojem objavljuje svoje priče o raznoraznim igrama. Iako je 17. na YouTubeu po broju followera, zaslužio je drugo mjesto upravo zato što je „obradio“ veliki broj igara, pa se nemoje iznenaditi ako slučajno dođete do njegovog kanala. 15 miliona dolara i 22 miliona pretplatnika lijepe su brojke za jednog YouTubera.

DanTDM: 16,5 miliona dolara

Daniel Middleton, poznatiji kao DanTDM, britanski je vloger koji se proslavio igranjem Minecrafta. Najbogatiji od svih YouTubera godišnje zarađuje više od 16 miliona dolara godišnje. Trenutno ima i jednak broj subscribera, a njegovi su videozapisi sveukupno pregledani više od 10 milijardi puta.

Što drugo reći nego, primite se i vi YouTubea, jer nikad ne znate što sve jednim jedinim kanalom možete postići.