in

Probijena Denuvo zaštita za Assassin’s Creed Origins

Nakon višemjesečne igre mačke i miša između pirata i Assassin’s Creed Originsa rat je prevagnuo u korist prvih.

Nije pretjerano reći da su pirati uvijek našli načina da nadmudre developere i tehnologiju koja štiti njihove videoigre od ilegalne distribucije. Prošle godine bili su u posebnom naletu kada su Denuvo Anti-Tamper zaštitu razvalili u rekordnom roku, a brojni novi naslovi završili su na torrent stranicama za manje od 24 sata. Ista sudbina prijetila je i najnovijem nastavku Assassin’s Creed serijala, međutim, Ubisoft je povrh nove Denuvo 4.8 verzije svoj proizvod dodatno osigurao VMProtectom.

Usprkos tomu što su se mnogi žalili da ovakva kombinacija zaštite sa sobom donosi i padove performansi na PC-u, Ubisoft je odbijao napustiti svoju softversku obranu koja je štitila Assassin’s Creed Origins nešto više od tri mjeseca. No budući da je piratima samo nebo granica bilo je tek pitanje vremena kada će Bayekove avanture biti dostupne široj publici.

Dakle, piratska verzija egipatskog Assassin’s Creeda od sada je dostupna za preuzimanje, no treba istaknuti da se radi tek o bypass cracku. Drugim riječima, Denuvo i dalje radi u pozadini što znači da je uzaludno očekivati kakvo poboljšanje performansi u igri barem dok ga se grupa pirata u potpunosti ne riješi ili ga Ubisoft kompletno ne makne; u slučaju da je isti uistinu i krivac.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti hoće li Ubisoft na kraju maknuti zaštiti sloj s Assassin’s Creed Originsa budući da je igra već piratizirana, no ako će se voditi po staroj politici poznatoj kao Afera Watch_Dogs 2 onda se takvo što vjerovatno neće dogoditi. No ipak, vrijedi pohvaliti Denuvo što je nakon prošlogodišnjeg fijaska napokon uspio zaštititi prodaju igre više od tri mjeseca, a ako će nova 5.0 verzija biti jednako teška za probiti kao prethodna možemo očekivati da će nadolazeći naslovi, uključujući Far Cry 5, biti sigurni barem dva mjeseca.