in

UNICEF želi da PC igrači rudare kriptovalute u humanitarne svrhe

Fond Ujedinjenih Naroda za djecu (UNICEF) pokrenuo je inicijativu zvanu Game Chaingers u sklopu kojoj možete pomoći djeci u Siriji koristeći svoje grafičke kartice.

Kriptovalute su vruća roba ovih dana, i to ona za koju se više mora oznojiti vaš kompjuter nego vi sami. S time na umu, sve više ljudi i grupa gledaju kako ih iskoristiti u različite svrhe. Neke od tih svrha su i humanitarne pa je tako prošle sedmice predstavljena inicijativa pod nazivom Game Chaingers.

Riječ je o programu UNICEF-a kojom se nastoje prikupiti sredstva za pomoć djeci u Siriji. Programom se cilja primarno na gamersku populaciju na PC-u, iako većina PC gamera nema nužno veze s rudarenjem kriptovaluta.

No, tehnologija blockchaina omogućuje upravo to – da svojom skupo plaćenom grafičkom karticom u suštini donirate novac UNICEF-u… a onda tu transakciju, isto u suštini, platite svom dostavljaču električne energije.

Ako ste zainteresirani učiniti ovo dobro djelo, zajedno sa svojom grafičkom karticom, u sklopu Game Chaingersa rudarit ćete Ethereum kriptovalutu, a učestvovati možete sve do 31. marta ove godine. Za sada se na ovaj potez odlučilo ukupno 350 PC igrača koji su u tri dana za sirijsku djecu ovim načinom prikupili 950 eura.