in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk i dalje insistira na izvještaju: Disney je htio kupiti Twitter 2016., ali društvena mreža već je tada imala problema s lažnim profilima

Problemi od prije

Početkom aprila Elon Musk je uzdrmao svijet društvenih mreža najavom kupovine Twittera za čak 45 milijardi dolara. Puno se pisalo o promjenama kakve s Muskom stižu na Twitter, jedni su tvrdili kako će zapuhati neki novi vjetrovi u vidu veće slobode govora i manje cenzure, dok je dio bio u strahu od širenja govora mržnje.

Kao razlog naveo je veliki broj lažnih profila, odnosno botova pristupnih na toj mreži. Konkretan broj botova i spamerskih profila nije poznat te iz Twittera kažu da je riječ o manje od pet posto dnevnih korisnika. Twitter problema s botovima i lažnim profilima ima godinama, o čemu je sada progovorio i bivši izvršni direktor Disneya Bob Iger. Njegova tadašnja kompanija planirala je još 2016. godine preuzeti Twitter, ali očito do akvizicije ipak nije došlo.

Prilikom skeniranja kompanije i njenog poslovanja, Iger je došao na isti zaključak, odnosno naišao je na isti problem kao i Musk. Lažne profile. U razgovoru za medije rekao je kako je Disney otkrio da je “značajan udio” profila na Twitteru lažan. Naglasio je kako nije riječ o većini korisnika, ali radi se o značajnom broju, što je umanjilo vrijednost potencijalne akvizicije.

Također, kao jedan od razloga koji ga je odbio od daljnjeg razmišljanja o preuzimanju Twittera bila je i narav diskursa koji je prevladavao na toj mreži, a uključuje različite neugodne objave i komentare te vidimo da i danas nije u potpunosti riješen problem govora mržnje.

Što se Muska tiče, on je službeno odustao od Twittera (možda pokrene vlastitu društvenu mrežu), ali priča s tom društvenom mrežu još nije zaključena te će svoj nastavak dobiti na sudu, prenosi US News.