in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Američki sud podržao plan postavljanja Starlink satelita kompanije SpaceX

Starlink

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Savezne komisije za komunikacije (FCC) kojom se odobrava plan kompanije SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu Zemlje. Plan kompanije je ponuditi svijetu svemirski širokopojasni internet.

Kompanija SpaceX dobila je odobrenje FCC-a 2021. godine za lansiranje 2.824 satelita u nisku orbitu Zemlje. Kompanija bi tako pružala usluge širokopojasnog interneta velike brzine ljudima koji trenutno nemaju pristup internetu. Konkurentske kompanije Viasat Inc i DISH Network Corp osporili su odobrenje FCC-a.

Kompanija Viasat priopćila je kako vjeruje da je “odluka korak nazad za sigurnost svemira i za zaštitu okoliša”, piše Reuters.

Također, iz kompanije Viasat navode da je sud prisilio FCC da se pozabavi “kompliciranim problemima oko postavljanja mega-konstelacija u nisku Zemljinu orbitu, kako bi se štetni utjecaji koji bi mogli trajati desetljećima ili stoljećima mogli izbjeći”. Osim toga, iz tvrtke navode da je plan postavljanja SpaceX satelita bio masivan, ističući da je “usporedbe radi, približno 10.000 satelita, ukupno, lansirano u cijeloj ljudskoj historiji”.

U sudskoj presudi utvrđeno je da “Viasat upravlja samo jednim satelitom koji leti blizu konstelacije tvrtke SpaceX, te da je “takva teorija previše spekulativna”.

Kompanija Dish napominje da odluka ne mijenja pravila FCC-a koja zabranjuju SpaceX-u i drugim operaterima da ometaju televizijske usluge koje pružaju satelitski operateri. 7

“Ostat ćemo oprezni kako bismo osigurali da operacije SpaceX-a ne naštete našim satelitskim korisnicima”, poručili su iz kompanije.

S druge strane, američki operater T-Mobile US najavio je da će koristiti SpaceX-ove Starlink satelite kako bi mobilnim korisnicima omogućio pristup mreži u svim dijelovima SAD-a. Osim toga, kompanija je najavila planove za povezivanje mobilnih telefona korisnika izravno sa satelitima u orbiti.

Kompanija SpaceX je od 2019. godine lansirala gotovo 3000 Starlink satelita u nisku orbitu oko Zemlje te time nadmašila konkurente OneWeb i Project Kuiper kompanije Amazon.

FCC je prošlog mjeseca odbio zahtjev SpaceX-a za 888,5 miliona dolara subvencije za internetske usluge nakon što su im dodijeljena sredstva 2020. godine.