in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Sony formirao PlayStation 5 Studios Mobile diviziju

Kreirat će igre vezane za njihove IP-jeve, a već se radi na AAA akcionoj igri

Sony je najavio ekspanziju u gejming na mobilnim telefonima sa osnivanjem PlayStation Studios Mobile divizije i kupovinom gotovo nepoznatog Savage Game Studios-a koji ima kancelarije u Berlinu i Helsinkiju. Ovaj tim trenutno radi na AAA live service akcionoj igri, tako da će Sony izgleda pohlepno uroniti u tržište baš kao i svi ”velikani” prije njega.

Nova divizija će razvijati inovativna iskustva koja možete igrati u pokretu zasnovana na novim i postojećim PlayStation IP-jevima koja zadovoljavaju standarde visokog kvaliteta PlayStation Studios-a, i koja će raditi nezavisno od dijela koji razvija igre za konzolu.

“Ova akvizicija još jenom potvrđuje posvećenost Sony Interactive Entertainment-a da pruži inovativna iskustva novim igračima širom svijeta širenjem na dodatne platforme”, rekao je šef PlayStation Studios-a, Hermen Hulst.

Sony je u maju najavio da će početi da izbacuju igre na nove platforme što je sada ključni dio njihove poslovne strategije, ali se u velikoj mjeri smatralo da se ovo odnosi na njihovu nedavnu ekspanziju na PC, a ne na mobilne.

“PlayStation Studios mora da nastavi da širi našu ponudu van sfere konzola, donoseći nevjerovatne nove igre još većem broju ljudi nego ranije”, nastavio je Hulst.

Akvizicija talentovanog tima u Savage Game Studios je još jedan strateški korak ka tom cilju.

“Veoma sam uzbuđen zbog onoga na čemu Savage radi i uvjeren sam da će pružiti iskustvo visokog kvaliteta. Naš prelazak na mobilne uređaje, kao i naša ekspanzija na PC live service igre, jača naše sposobnosti i našu zajednicu, i podudara se sa svrhom PlayStation Studios-a da pravi najbolje moguće igre.”

Savage Game Studios, koji još nije izbacio jednu igru, osnovali su veterani Michail Katkoff, Nadjim Adjir, i Michael McManus, koji zajedno imaju decenije iskustva u radu na igrama kao što je Spider-Man od Insomniac Games, World of Tanks od Wargaming-a, Supercell-ov Clash of Clans, na Zynga-nom Farmville-u i radili su i na Angry Birds od Rovio-a.

Nejasno je da li će igra Savage Game Studios-a zaista biti novi PlayStation IP ili će biti dio postojeće franšize, ali obzirom da se na igri počelo raditi dvije godine prije ove kupovine, vjerovatno ćemo vidjeti nešto novo.

Trenutno Sony je fokusiran na PC i portovanje igara sa konzola koje već postoje, a uspjeh God of War-a i Spider-Man-a su dokazali da je publika željna ovakvih igara.