in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) GTA programer tvrdi da je Rockstar izrekao opomenu zbog autorskih prava protiv njegovih prototipskih videa

Gaming

Rockstar Games je navodno izrekao opomenu zbog autorskih prava protiv dva videa originalnog programera Grand Theft Auto Mikea Daillyja u kojima je pokazao stare razvojne materijale.

U tvitu, programer, koji je bio jedan od osnivača DMA Design-a (sada Rockstar North) je rekao: “Vidim da Rockstar ponovo izdaje opomene za autorska prava na bilo koji GTA video koji nađu – uključujući oba moja prototipa videa” i dodao:

“Dakle, sada pokušavaju blokirati svako objavljivanje nečijeg rada na igrici – i bilo kakve stare razvojne snimke.”

Dotični prototip video prikazuje jednu od originalnih verzija GTA-e koja je nastala sredinom 90-ih kada su DMA Designs sa sjedištem u Dundeeju još uvijek bili najpoznatiji po Lemmingovoj franšizi.

Razvojna dokumentacija koja okružuje kreiranje GTA je rijetka, ali nekoliko originalnih programera koji su radili u DMA tokom ranih dana serije objavili su neke razvojne video zapise iza scene u posljednjih nekoliko godina.

Daillyjeva tvrdnja sugerira da Rockstar trenutno cilja na te videozapise, iako je Daillyjev tvit prvo zapaženo javno spominjanje ovoga.

“Rani projekti su zahtijevali uključivanje teritorija po uzoru na velike dijelove Sjeverne i Južne Amerike”, navodi se u publikaciji.

“Kompanija se povukla u tim ambicijama i smanjila glavnu mapu na izmišljenu verziju Majamija i okolnih područja.”

Prošlog mjeseca, insajder iz Rockstara koji je tačno procurio informacije o igricama kompanije u prošlosti je tvrdio da su remasteri GTA IV i Red Dead Redemptiona „bili na stolu prije nekoliko godina“, ali više nisu planirani.

Kotaku je kasnije podržao te tvrdnje, prenosi VGC.