in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Gaming PC ili gaming laptop? Šta je bolji izbor?

Vječita dilema

Odlučili ste – želite kupiti PC za igranje, ali, hoće li to biti stolni računar ili laptop?

Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. Evo na što trebate obratiti pozornost.

Pet ključnih razlika između laptopa i PC-a za igranje

Prijenosni i stolni računar za igranje razlikuju se po ovih pet ključnih kategorija: oprema i funkcije performanse mogućnosti nadogradnje prenosivost i koliko prostora zauzimaju cijena. Ramotrit ćemo ih redom, jednu po jednu.

Oprema i funkcije

Laptopi i PC namijenjeni igranju razlikuju se vjerovatno manje nego što mislite. Prijenosnik obično dolazi opremljen sa svime što trebate, uključujućio i web kameru, ugrađene zvučnike, karticu za Wi-Fi, bateriju i tome slično.

Pri kupovini PC-ja obično je puno više toga o čemu treba voditi računa. Da, to znači kako su mogućnosti nadogradnje i prilagodbe daleko veće, ali s time raste i broj odluka koje morate donijeti.

Recimo, za razliku od laptopa pri kupovini PC-ja trebat ćete razmišljati i o tipkovnici i kompjuterskom mišu, zvučnicima ili slušalicama, monitoru…

Performanse

Općenito govoreći, PC vjerovatno će češće biti bolja opcija nego laptopi kad su performanse u pitanju. Velikim dijelom i zato što nude veće mogućnosti nadogradnje i prilagodbe.

Uzmimo za primjer zasebnu grafičku karticu. Ako je ugrađena u laptop sasvim je moguće kako se ne koristi u punom kapacitetu zbog ograničenih mogućnosti hlađenja. Isto vrijedi i za glavni procesor, kao i za druge osjetljive komponente. U većini igara to vjerovatno neće biti problem, ali ako želite vrhunske performanse – trebate odabrati stolni računar..

Mogućnosti nadogradnje

I u ovoj kategoriji PC nudi daleko više mogućnosti nego laptop. Ako nisu modularni, prijenosnike je moguće nadograditi bržom RAM ili memorijom za pohranu. Ne i puno više od toga.

Kod PC-ja ste ograničeni jedino budžetom. Ako imate dovoljno para, u kućištu mogu uvijek biti najnoviji procesor, grafička kartica, memorija, hlađenje i druge komponente.

Pritom je najveća prepreka u pravilu matična ploča. Ali, ako novac nije problem, neće biti niti ona.

Prenosivost i koliko prostora zauzimaju

PC ovdje nema što tražiti. Laptopi za igranje nedvojbeno su lakši za transport i zauzimaju manje prostor nego praktično bilo koja konfiguracija za PC. To vrijedi čak i za najveće te najnezgrapnije među laptopima. Jednostavno rečeno, nema tu poređenja..

Cijena

Načelno, PC za igranje koštat će manje od usporedivog prijenosnika. Prvo, stolni računari traže znatno manje ulaganja u razvoji i dizajn nego što je to slučaj s laptopima za igranje.

Drugo, kako ih nije moguće podjednako dobro nadograđivati, laptopi će s vremenom brže gubiti na vrijednosti.

Stoga je kompjuter za igranje obično bolji izbor, piše Make Use Of.