in

PlayStation 5 bi mogao biti najbolja konzola svih vremena

Eurogamer je objavio dugačak tekst o tome da li bi sljedeći PlayStation mogao zaista biti nova konzola, a ne samo osvježenje starije verzije PS4.

Pred PS5 je svakako svijetla budućnost jer ako uzmemo u obzir da će budući PS5 moći uživati u “prednostima najnovije CPU arhitekture iz AMD-a, uz GPU koji sada već ima pet godina poboljšanja u Radeon tehnologiji iza sebe, a da ne spominjemo četvorostruko pojačanje čiste računalne snage”.

Kada sve to zbrojimo PS5 će zaista biti potpuno nova konzola i vrlo brzo će umiroviti svog predhodnika PS4. Međutim uprkos velikim skokovima u hardverdskim komponentama, kojima možemo svjedočiti u posljednje vrijeme, možda je pomalo prehrabro tvrditi da bi se novi PS5 trebao pojaviti u idućoj 2018. godini.

Jer sjetimo se da je PS4 započeo svoj proizvodni proces još davne 2008 godine, a predstavljen je tek koncem 2013 godine.

“Svaka nova generacija donosi novi skup mogućnosti: CPU-a, GPU-a, ali i kontrolera, kao i novih vrsta uređaja za prikazivanje slike. Ako se vratite 1970-te, pojavio se TV u boji, a to je bio novi uređaj za prikazivanje”, izjavio je jedan od glavnih arhitekta sistema PlayStationa Mark Cerny.

“Nove mogućnosti otključavaju novi potencijal za nove vrste igara koje se mogu stvoriti. Na primjer, povećana snaga procesora možda neće svima zvučati kao nešto jako bitno, ali zapravo omogućuje mnogo bolji neprijateljski AI, više vrsta neprijatelja, bolju simulaciju u igri i cijelu paletu drugih evolucija u igri.”

Ali takva vrsta inovacija ne dolazi besplatno. Za prebacivanje na novu generaciju konzole, paralelno treba pokrenuti i razvoja igara, a da ne spominjem buduće financijske rizike u industriji koja se mora nositi s izazovnim razdobljem prijelaznog perioda među generacijama konzola.” Rekao je Mark Cerny.

Da li je novi PlayStation 2018. tehnički izvediv? U teoriji, da. Ali, dali bi dobivena konzola donijela generacijski skok? To je manje jasno. Nadalje, Cerny je govorio o pojmu osam teraflopa na konzoli potrebnih za nativno igranje u 4K, a to je moguće implementirati u novu konzolu predviđenu za kraj 2018. godine. No pitanje ostaje i dalje, je li to dovoljno za pokretanje nove generacije konzole. Jer nove verzije sa većom rezolucijom postojećih igara zapravo ne predstavljaju neka revolucionarna iskustva za igrača. Reako je Cerny osvrčući se na nove generacije hardvera.

Pod pretpostavkom da će Sony ostati s AMD-om za svoj procesor PlayStation 5, ovaj AMD-ov GPU plan pokazuje kako će se razvijati GPU u nekoliko godina. Elementi Vega arhitekture već se pojavljuju na PlayStation 4 Pro.

Iz ovoga možemo izvuči zaključak da su potencijalna tehnološka rješenja hardvera za novi PS5 već na tržištu, no trebat će vremena da postanu financijski opravdani za masovnu proizvodnju nove konzole. Igre se i dalje tehnološki poboljšavaju iz godine u godinu, a apetita za naslovima trenutačnih generacija konzola i dalje je jaka.