in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Francuzima smeta engleski u videoigrama – odlučili su to i službeno riješiti

Ministarstvo je saopćilo da su stručnjaci pretražili web-stranice

Dok neki izrazi dobivaju očite prijevode – ‘pro-gamer’ postaje ‘joueur professionnel’, drugi se čine nategnutijim – tako se ‘streamer’ pretvara u ‘joueur-animateur en direct’, piše Guardian.

Ministarstvo kulture, koje je uključeno u proces, izjavilo je za AFP da je sektor videoigara prepun anglicizama koji bi mogli djelovati kao ‘prepreka razumijevanju’ za one koji ne igraju igrice.

Francuska redovno izdaje ozbiljna upozorenja o narušavanju svog jezika s druge strane Kanala, ili odnedavno Atlantika. Stoljetni čuvar jezika Académie Française upozorio je u februaru na ‘degradaciju koja se ne smije smatrati neizbježnom’.

U njemu su istaknuti pojmovi koji uključuju marku ‘Ouigo’ operatera vlaka SNCF-a (izgovara se ‘we go’) zajedno s raširenijim primjerima kao što su ‘big data’ i ‘drive-in’.

Međutim, promjene od ponedjeljka objavljene su u službenom glasilu, čime su postale obvezujuće za državne radnike. Među nekoliko izraza koji su dobili službene francuske alternative bili su ‘cloud gaming’, što postaje ‘jeu video en nuage’ i ‘eSports’, što će se sada prevoditi kao ‘jeu video de competition’.

Ministarstvo je saopćilo da su stručnjaci pretražili web-stranice i časopise za videoigre kako bi vidjeli postoje li francuski pojmovi. Općenita je ideja, kazali su iz Ministarstva, bila omogućiti stanovništvu lakšu komunikaciju.