in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dolaze glasovne naredbe na PlayStation 5 konzolu

Nove mogućnosti

Svaki korisnik imat će mogućnost upravljanja konzolom bez nužnosti pritisaka nekih od dugmadi na konzoli ili kontroleru.

Moći će se na brži način otvarati igre iz korisnikove zbirke (library), pauzirati i reproducirati medijski sadržaj te čak staviti PlayStation 5 konzolu u tzv. Rest Mode, a sve na temelju glasovne naredbe.

Glasovne naredbe još su uvijek u fazi pretpregleda i korisnici koji ih žele testirati to mogu učiniti putem pokretanja beta verzije novog PlayStation 5 ažuriranja. Dosadašnja testiranja pokazala su kako glasovne naredbe izvrsno funkcioniraju pošto DualSense kontroler ima ugrađeni mikrofon koji se pokazao vrlo kvalitetnim i bez problema učitava frekvencije zvuka iz okoline. To također znači kako korisnik ne mora nužno imati slušalice s mikrofonom te da će DualSense bez poteškoća odraditi svoj posao.

Ako vas zanimaju glasovne naredbe na PlayStationu 5 i namjeravate ih isprobati, u nastavku donosimo osnovne informacije o njima i nekim dodatnim postavkama koje u tom kontekstu mogu biti korisne.

Kao što je već spomenuto, za aktivaciju glasovnih naredbi morate imati pristup beta verziji najnovijeg ažuriranja za PlayStation 5, prenosi PCCHIP.

Za uključivanje glasovnih naredbi potrebno je otići u izbornik „Settings“ i otvoriti „Voice Command“.

Zatim se klikne na „Enable Voice Command“ i s time se omogućuje korištenje glasovnih naredbi.

Unutar istog izbornika naći ćete još neke zanimljive postavke. Možete namjestiti ako će PlayStation 5 konzola za uključivanje glasovnih naredbi koristiti „Hey, Playstation!“ naredbu. Također se može prilagoditi brzina i glasnoća zvuka asistenta ili izabrati ako ćete kao korisnik sudjelovati u Sonyjevom programu koji ima ulogu svojevrsnog feedbacka za korištenje glasovnih naredbi.

Za aktiviranje funkcionalnosti glasovnih naredbi na PlayStationu 5, potrebno je jednostavno reći „Hey, Playstation!“ i konzola će se automatski prebaciti u navedeni mod. Pokretanje početne naredbe može se odraditi putem slušalica s mikrofonom ili putem DualSense kontrolera.

Sljedeća naredba koja je vrlo korisna je „Hey, Playstation! Help.“

Pomoću nje možete dobiti popis svih glasovnih naredbi koje su dostupne na PlayStationu 5. Ona također može biti i podsjetnik na neke naredbe koje još niste upamtili ili čiju funkcionalnost još ne znate.

S izgovaranjem rečenice „Hey, Playstation!“ otvorit će se glasovni asistent, a na to će vas upozoriti i obavijest u gornjem lijevom uglu ekrana. U tom trenutku potrebno je reći „Open“ i u nastavku izgovoriti ime igre ili aplikacije koje želimo otvoriti.

Na primjer, želimo li otvoriti igru Fifa 22, potrebno je specificirati upit sa sljedećim riječima: „Hey, Playstation! Open Fifa22. “

Slični učinak postiže se s riječima u primjeru „Hey, Playstation! Go to Netflix.“, samo što je ovdje razlika što se igra ili aplikacija automatski ne otvaraju, već se korisnik smjesti na početno sučelje njihovog izbora. Ovo je vrlo korisno kad, primjerice, želimo samo dobiti osnovne informacije o određenoj igri ili aplikaciji.

Ponekad se nakon naredbe za otvaranje može pojaviti više opcija i asistent će vam navesti da specificirate vaš izbor.

Kao primjer se može navesti slučaj izbora igre Hitman. Ako ste napravili takav upit, kao naknadni izbor mogu se pojaviti razni nastavci ove popularne franšize. Tada ćete, prema dostupnom izboru, izgovoriti redni broj koji se nalazi pored svakog naslova (npr. one, two, three itd.).

Imate veliku zbirku igara? Kod novih glasovnih naredbi na PlayStationu 5 imate mogućnost pretrage igara po naslovima. Uzmimo kao primjer situaciju u kojoj želite naći NBA 2022. Kako bi pronašli željeni naslov, potrebno je samo reći: „Hey, Playstation! Search NBA 2022.“

Poslije upita otvorit će se traženi naslov ili lista opcija koje su vezane uz upit.

S glasovnim naredbama možete upravljati filmovima i muzikom na PlayStationu 5. Ovo je posebno praktično kad tokom gledanja filma ili slušanja muzike trebate promijeniti određene postavke ili odabir, a zbog toga bi trebali ponovno posegnuti za DualSense kontrolerom.

Za upravljanje medijima jednostavno morate reći „Hey, Playstation!“ i nakon toga dati neku od novih naredbi: „Pause“, „Resume“, „Rewind“, „Fast forward“, „Previous“ i „Next“.

Postavlja se pitanje hoće li Sony u naredno vrijeme dopuniti postojeće glasovne naredbe za PlayStation 5 s novim funkcijama.

Zasad se možemo nadati da hoće jer ništa nije najavljeno. Trenutne glasovne naredbe su sjajne i mogu biti korisno pomagalo za pojednostavljenje nekih procesa, ali nekako nam se čini da su, općenito gledano, pomalo limitirane.

Recimo, voljeli bi vidjeti još glasovnih naredbi koje bi omogućile ulazak i mijenjanje nekih drugih postavki. Također bi bilo zanimljivo kad bi se s nekim glasovnim naredbama odmah pozicionirali na „Trophies“ sekciju ili s kojima bi se automatski mogao započeti Party Chat.

Zasad korisnici mogu biti zadovoljni s činjenicom da Sony prati trendove i da će se s PlayStation 5 konzolom moći upravljati putem glasovnih naredbi, a u naredno vrijeme nam preostaje vidjeti hoće li se ova opcija unaprijediti i može li se od nje očekivati usvajanje još kompleksnijih naredbi s kojima će igračko iskustvo zaista zakoračiti u budućnost.

Testiranje opisanih glasovnih naredbi zasad je dostupno samo za korisnike iz SAD-a i Velike Britanije, ali uskoro bi trebalo biti dostupno i u Europi.