in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google izbacuje aplikacije koje prikupljaju podatke

Sigurnost na prvom mjestu

Google je odlučio iz ponude svoje Google Play trgovine izbaciti aplikacije koje koriste milioni korisnika nakon što je otkrio da prikriveno prikupljaju podatke korisnika android telefona.

Neovlašteno prikupljanje podataka istraživači su otkrili na aplikacijama za vremensku prognozu, radarskim aplikacijama, QR skenerima, aplikacijama za molitve i drugim koje sadrže kod koji može prikupljati precizne lokacije korisnika, emailove, brojeve telefona i drugo.

Računalni kod koji prikuplja podatke otkrili su istraživači Serge Egelman sa Sveučilišta Berkeley i Joel Reardon sa Sveučilišta Calgary, koji su svoja otkrića poslali federalnim agencijama i Googleu, a Egelman kaže da se prema svemu viđenom mogu smatrati malwareom.

Kod je izradila kompanija Measurement Systems koja je navodno platila developerima da ubacuju njihov SDK (software development kit) u aplikacije.

Sporni SDK je otkriven na najmanje 60 miliona mobilnih uređaja, a Measurement Systems je prikupljao podatke najviše od korisnika na Srednjem istoku, Centralnoj i Istočnoj Europi i Aziji.

“Baza podataka koja preslikava nečiju stvarnu e-poštu i telefonski broj u njihovu preciznu GPS povijest lokacija posebno je zastrašujuća, jer bi se lako mogla koristiti za pokretanje usluge za traženje historije lokacije osobe samo znajući njezin telefonski broj ili e-poštu, što bi se moglo ciljati na novinare, disidente ili političke suparnike”, rekao je Reardon na istraživačkom blogu AppCensus gdje možete pronaći i popis spornih aplikacija kako biste ih mogli izbrisati ako ih posjedujete na svom uređaju, prenosi portal Vidi.