in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

EA FIFA odlazi u historiju: Preskupo plaćanje “četiri slova na kutiji”

Ime je navodno već registrirano, a u EA-u su napokon i interno donijeli odluku o tome kad bi FIFA mogla otići u historiju

Već se dugo šuška kako Electronic Arts planira promijeniti ime svojoj popularnoj videoigri FIFA. Informacije da će FIFA 23 biti posljednja u tom nizu pojavile su se još u oktobru 2021. nakon što se krovna nogometna organizacija, FIFA, i EA nisu uspjeli dogovoriti oko – novca.

Naime, u EA-u su zaključili kako im je postalo preskupo plaćati FIFA-i licencu koja se “kupuje” na period od 10 godina. Prema posljednjim informacijama, FIFA je za sljedeće desetljeće tražila dvostruko više od proteklog – 2,5 milijardi dolara.

Nakon toga EA je krenuo u razmatranje preimenovanja serijala i rodila se ideja o “EA Sports Footbal Club”. Ime je navodno već registrirano, a u EA-u su napokon i interno donijeli odluku o tome kad bi FIFA mogla otići u historiju.

Šef EA-a, Andrew Wilson, prošlog je mjeseca potvrdio kako su spremni ukloniti ime FIFA iz svojih proizvoda, a na pitanje zašto je do toga došlo pojasnio je kako nogometna orgnaizacija nije imala sluha za ideju o širenju različitih načina igranja nogometa, već je inzistirala na sustavu 11 protiv 11. Također, dodao je kako za EA nije bilo nekakve dodatne vrijednosti od suradnje s FIFA-om osim “četiri slova na kutiji”.

Ljubitelji FIFA serijala mogu se pak veseliti još verziji FIFA 23, koja bi trebala doći s podrškom za igranje na različitim platformama. U prijevodu, igrači koji igraju na PlayStationu i oni koji igraju na Windowsu mogli bi međusobno odigravati utakmice. Također, ova će verzija sadržavati dva Svjetska prvenstva – za muškarce i za žene, ali bez ruskih reprezentacija i klubova, koji su zbog situacije u Ukrajini izbačeni i iz videoigara, prenosi VGC.