in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Microsoft i Sony pod velikim pritiskom da iz Rusije uklone podršku za Xbox i PlayStation

Nove odluke na pomolu?

Tokom protekle sedmice, Mihail Fedorov, ukrajinski potpredsednik vlade i ministar za digitalne transformacije, konsultovao se sa tehnološkim kompanijama, pozivajući ih da zaustave poslovanje u Rusiji i pruže pomoć Ukrajini.

Tako je Elon Musk direktno odgovorio Fedorovu na Twitteru, saopštivši da je internet servis Starlink aktiviran u Ukrajini. Musk je takođe isporučio Starlink terminale u Ukrajinu, na čemu mu je Fedorov zahvalio.

Druge tehnološke kompanije, koje je Fedorov kontaktirao, kao što je Apple, obustavile su prodaju proizvoda u Rusiji. Berze kriptovaluta su blokirale adrese povezane sa ruskim i bjeloruskim političarima i oligarsima u skladu sa ekonomskim sankcijama, ali su se uzdržale od blokiranja svih ruskih korisnika, uprkos zahtjevu Fedorova da to učine.

Federov sada traži od gejming kompanija i eSports platformi da se pridruže međunarodnom odgovoru na vojnu akciju Rusije u Ukrajini. Potpredsjednik vlade je na Twitteru pozvao kompanije za igre da privremeno blokiraju sve ruske i beloruske naloge. Takođe sugeriše eSport platformama da privremeno zabrane ruskim i bjeloruskim timovima i igračima da učestvuju u međunarodnim eSport događajima i da otkažu eSport događaje koji se održavaju u Rusiji i Bjelorusiji.

Fedorov je u tvitu posebno pozvao Microsoft i Sony da povuku Xbox i PlayStation sa ruskog tržišta. Sony je već pokazao svoju spremnost da se povuče s ruskog tržišta, objavivši ranije ove sedmice da će pauzirati projekciju Morbijusa i budućih filmova u Rusiji, pridruživši se tako Dizniju, Univerzalu, Paramountu i Varner Brosu.

Neke kompanije za igre i eSport platforme su već najavile neke poteze. EA Sports će ukloniti sve ruske i bjeloruske timove iz svojih FIFA i NHL franšiza igara. Esports tim Natus Vincere (NAVI) prekinuo je saradnju sa glavnom ruskom eSport grupom, a ESL Gaming je zabranio organizacijama koje su očigledno povezane sa ruskom vladom da učestvuju u predstojećoj ESL Pro ligi.