in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovi trikovi za iPhone iznenadili su mnoge korisnike!

Korisno

Ako vaš uređaj koristi iOS 15, pretpostavljamo da već koristite neke od njegovih modernijih opcija poput SharePlaya, poboljšanog FaceTimea ili prepoznavanja teksta na kameri. Ali to nije sve…

Bez obzira koristite li iPhone 13, iPhone 12, iPhone 11 ili iPhone SE, jedna stvar je vrlo vjerovatna – vaš smartfon pokreće iOS 15, Appleov najnoviji mobilni operativni sustav. Ako vaš uređaj koristi iOS 15, pretpostavljamo da već koristite neke od njegovih modernijih opcija poput SharePlaya, poboljšanog FaceTimea ili prepoznavanja teksta na kameri.

Naravno, postoji i niz opcija koje vaš iPhone mogu učiniti još korisnijim.

Obavijesti o pozivima preko cijelog ekrana

Dolaskom iOS-a 14, obavijesti o pozivima su se, ako koristite uređaj, iz prikaza preko cijelog ekrana povukle u oblik notifikacije koja omogućava nesmetan nastavak rada u otvorenoj aplikaciji, objašnjava Cnet.

Ako želite da se poziv vidi preko cijelog ekrana, trebate ući u postavke i potražiti opcije za telefon (Phone) – u opciji za nadolazeće pozive (Incoming Calls) birajte prikaz preko cijelog ekrana (Full Screen).

Promijenite glas Siri

Siri je s iOS-om 14.5 dobila nekoliko novih glasova, što znači da joj možete dati muški glas s nekoliko naglasaka. Nakon što ste izabrali spol i vrstu glasa Apple će promijeniti glas Siri na svim uređajima koji su vezani uz vaš Apple ID. Promjenu možete odraditi u postavkama Siri, odnosno pritiskom na Settings > Siri & Search > Siri Voice.

Isključite 5G ako vam ne treba ili ako ga ne koristite

Apple je uveo softversku opciju pod imenom Smart Data koja radi samo na smartfonima koji podržavaju 5G te koja automatski prebacuje između 4G LTE i 5G mreža ovisno o načinu na koji koristite uređaj.

Automatsko prebacivanje napravljeno je da uštedi bateriju, ali možete ga isključiti ako ne koristite 5G. Za gašenje 5G-a na iPhoneu 12 ili iPhoneu 13 otvorite postavke i idite do stavki telefonije na Cellular > Cellular Data Options > Voice & Data te birajte opciju LTE.

Ako želite da vaš telefon isključivo koristi 5G, pritisnite na istoimenu opciju.

Otključajte telefon dok nosite masku

Prilično iritantna stvar pri nošenju maski je nemogućnost Face ID-ja da otključa vaš smartfon. Otključavanje smartfona nakon iOS-a 15.4 moguće je, ali samo ako imate Apple Watch.

Nakon što ste ažurirali oba uređaja, otvorite postavke i odite do opcije Face ID & Passcode. Tamo skrolajte sve dok ne vidite opciju otključavanja Apple Watchem, odnosno Unlock with Apple Watch. Uključite ju i satom ćete nakon toga moći automatski otključati zaslon uređaja.

Prebacite traku s adresama u Safariju na gornji dio zaslona

Apple je traku za adrese u Safariju najnovijom nadogradnjom prebacio na dno ekrana. Iako ovo u teoriji nudi puno prirodnije iskustvo, s obzirom na to da je bliže prstima i samoj tipkovnici, neki se korisnici na to jednostavno ne mogu prilagoditi te žele povratak na ‘dobra stara vremena’.

Postavku je, nasreću, moguće urediti u aplikaciji Settings, gdje treba kliknuti na Safari te birati opciju za jednu karticu ‘Single Tab’.

Organizirajte sve podsjetnike

Apple vam želi pomoći pri radu s brojnim notifikacijama i to opcijom ‘Notification Summary’. Umjesto da na ekranu dobijete listu svake pojedine notifikacije, nevažne možete staviti u ‘paket’ koji će doći u nekom dijelu dana. Važne notifikacije poput poziva, direktnih poruka i drugih vremenski osjetljivih obavijesti moći ćete vidjeti odmah.

Ako želite isprobati opciju, odite u postavke (Settings) i birajte podsjetnike (Notifications) te pritisnite prstom na Scheduled Summary. Tamo birajte koje su vam notifikacije bitne te koje želite grupirati za kasnije.