in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nesvakidašnja prezentacija: Na Mjesec stiže umjetničko djelo britanskog slikara

Uskoro

Dok većina umjetnika sanja o izložbama u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama, britanski slikar Sacha Jafri bi uskoro svoje djelo mogao izložiti na Mjesecu.

Projekt je objavljen ovih dana u Dubaiju na obilježavanju 50-godišnjice prvog slijetanja na mjesec, a biti će dio prve komercijalne mjesečeve misije koja će biti realizirana u sklopu NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) inicijative.

Među glavnim partnerima se nalaze britanska svemirska tvrtka Spacebit, američki Astrobotic i Selenian, kompanija iz Saudijske Arabije.

Iako Spacebit trenutno razvija vlastiti lunarni rover, umjetničko djelo će navodno biti preneseno na Mjesec kasnije ove godine putem lansirnog vozila koje je osigurala tvrtka United Launch Alliance, a zatim postavljena na površinu Mjeseca od strane jednog od Astrobaticovih rovera bez posade. Osim umjetničkog djela na Mjesec će se postaviti razni naučni instrumenti za potrebe studija koje provode drugi partneri misije.

Jafrijeva slika pod nazivom We Rise Together – with the Light of the Moon, sadrži pozlaćeno aluminijsko “platno”, kako bi izdržala temperaturne ekstreme na površini Mjeseca.

Tokom svake odvojene faze misije, uključujući ulazak rakete u stratosferu, obilazak Zemlje i dolazak na Mjesec, svim zainteresiranim će biti ponuđeni komemorativni dijelovi Jafrijevih NFT umjetnina. Prihod od te prodaje ići će na rješavanje “četiri glavna pitanja našeg svijeta”, a to su zdravlje, obrazovanje, održivost i jednakost.

Jefrijeva slika “The Journey of Humanity” prošle godine prodana po cijeni od 62 milliona dolara, po čemu je bila druga najskuplja slika jednog živućeg umjetnika u historiji, prenosi Vidi.