in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Tržište čipova ugroženo zbog situacije u Ukrajini?

Upitno

Veliki proizvođači čipova ističu da za sada očekuju limitirani prekid lanca snabdevanja zbog konflikta između Rusije i Ukrajine.

Sugeriše se da kratkoročno ne bi trebalo da bude velikih problema jer se zalihe komponenti trenutno gomilaju i proizvodnja je diversifikovana, ali neki industrijski izvori kažu da mogli postojati problemi na duži period.

Ukrajina obezbjeđuje više od 90% neona za proizvođače poluprovodnika iz SAD. Neon je bitan za lasere koji se koriste u proizvodnji čipova. Pored toga, 35 procenata američkog paladijuma, koji se koristi u memoriji i senzorima, stiže iz Rusije.

“Poizvođači čipova nisu direktno pogođeni, ali kompanije koje ih snadbjevaju materijalima za proizvodnju poluprovodnika kupuju gasove i metale (uključujući neon i paladijum) iz Rusije i Ukrajine. Dostupnost tih materijala već je niska, tako da svaki drugi pritisak na zalihe može da dovede do povećanja cijena. To bi, na kraju, moglo dovesti do povećanja cijena čipova”, ističe anonimni izvor ta Reuters.

Dobra vijest je da su kompanije sada bolje pripremljene za potencijalne probleme i prekide snadbjevanja na tržištu, a to bi trebalo da smanji potencijalni uticaj krize.

Kada su u pitanju veliki proizvođači čipova, kao što su Intel, TSMC, SK Hynix i drugi, oni su za Reuters istakli da za sada nema razloga za brigu. Iz drugih kompanija, ističu da će morati da se okrenu drugiim izvorima za nabavku materijala, ukoliko se kriza nastavi.