in

Objavljena je lista 100 najprofitabilnijih igara na Steamu u 2017.

Valve je objavio liste najuspješnijih naslova na Steamu tokom 2017. godine.

Steam je u 2017. postao močvara. Nikad veći broj lansiranih igara zagušio je tržište za mnoge naslove i zbog toga su zasigurno propali nečiji snovi o uspjehu. Ipak, značajan broj igara ostvario je dobru prodaju. Samo na primjeru PUBG-a imamo situaciju da je jedna PC igra bila najprodavaniji novi naslov u prošloj godini, što se prije nije dogodilo… pa jako dugo.

Sad kad je 2017. iza nas, Valve je objavio listu igara koje su ostvarile zavidnu dobit. Tačnije, objavio je dvije liste, jednu s ukupnom zaradom, a drugu sa zaradom novih igara ili dodataka za iste. Naime, i ove se godine pokazalo kako najviše zarade ostvaruju starije igre, i to kroz DLC pakete, ekspanzije, mikrotransakcije i sl. Među 12 najprofitabilnijih igara u 2017. tako su se samo dvije po prvi put u prodaji pojavile tokom 2017. Zarada, naravno, nije javno obznanjena, ali u višem rangu govorimo o stotinama miliona dolara po igri. Listu igara koje su zaradile najviše u 2017. možete pogledati ovdje, a mi prenosimo listu 12 najuspješnijih:

  1. PlayerUnknown’s Battlegrounds
  2. Counter-Strike: Global Offensive
  3. Dota 2
  4. Grand Theft Auto V
  5. Ghost Recon: Wildlands
  6. ARK: Survival Evolved
  7. H1Z1
  8. Rocket League
  9. Divinity: Original Sin 2
  10. The Witcher 3: Wild Hunt
  11. Warframe
  12. Rainbow Six Siege

Osim tabele za ukupnu zaradu, Valve je objavio i listu najuspješnijih novih igara unutar svakog mjeseca u kojemu su te igre lansirane. Ta je lista prilično predvidiva, ali ima i nekoliko iznenađenja. Među njima je svakako i Starpoint Gemini koji je sa svojom Warlords ekspanzijom bio među šesnaest najuspješnijih novih igara tokom petog mjeseca prošle godine.